documente > Documente principale > Preotul Vasile Popescu – Bordeni (1927 – 2016) – misionar devotat al Bisericii lui Hristos

Preotul Vasile Popescu – Bordeni (1927 – 2016) – misionar devotat al Bisericii lui Hristos

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la slujba de înmormântare a Părintelui Vasile Popescu – Bordeni, fost preot paroh la Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din Ploieşti, Protopopiatul Ploieşti Sud, duminică, 18 septembrie 2016:

 

Am primit cu întristare vestea trecerii din această viaţă, în seara zilei de 16 septembrie 2016, a părintelui Vasile Popescu – Bordeni, fost preot paroh la CatedralaSfântul Ioan Botezătoruldin Ploieşti, Protopopiatul Ploieşti Sud.

Născut la 2 ianuarie 1927, în localitatea Bordeni, judeţul Prahova, în familia preotului Constantin Popescu – Bordeni de la parohia Gherghiţa, protoieria Urlaţi, părintele Vasile Popescu – Bordeni și-a urmat tatăl în slujirea preoțească. A urmat cursurile Seminarului Teologic din Bucureşti, ulterior, cursurile Institutului Teologic de grad Universitar din Sibiu, între anii 1946 – 1950.

După absolvirea studiilor teologice, s-a căsătorit cu tânăra Marilena Neagu, crescând împreună, în dragoste pentru Dumnezeu şi Biserica Lui, pe unicul lor copil, Iulian, în prezent diacon la aceeaşi biserică – CatedralaSfântul Ioan Botezătoruldin Ploieşti.

Tânărul teolog Vasile a primit Taina Hirotoniei în localitatea Alba Iulia, în anul 1950, fiind trimis preot misionar în Ardeal în localitățile Drighiu şi Cornăţel. De acolo  a fost transferat în localitatea Gârbovi, judeţul Ialomiţa, unde a restaurat în întregime biserica parohială. În bisericile în care a slujit, părintele Vasile a dat dovadă de mare zel pastoral-duhovnicesc, semănând în sufletele credincioşilor săi dragostea faţă de cele sfinte.

În anul 1975, a fost numit protopop misionar slujind în continuare la parohia Gârbovi. A desfăşurat o activitate pastoral-misionară şi administrativ-bisericească deosebită în pofida abuzurilor şi restricţiilor regimului comunist.

În anul 1983, a fost transferat în postul de preot paroh la CatedralaSfântul Ioan Botezătoruldin Ploieşti, unde a coordonat lucrările de consolidare și de pictură ale bisericii afectată de cutremurul din 1977. În ziua de 22 octombrie 1989, cu ocazia slujbei de sfinţire şi binecuvântare a lucrărilor săvârşite la această parohie, părintele Vasile Popescu a primit din partea fericitului întru adormire Patriarh Teoctist rangul deiconom-stavroforşiCrucea patriarhală.

Părintele Vasile Popescu – Bordeni a fost un devotat slujitor al lui Dumnezeu şi al credincioşilor pe care i-a păstorit cu multă dăruire şi jertfă, evidenţiindu-se printr-o activitate misionară şi gospodărească deosebită.

În aceste momente de vremelnică despărţire, până la obșteasca Înviere, aducem mângâiere sufletească familiei şi tuturor credincioşilor care l-au cunoscut şi l-au iubit, rugându-ne milostivului Dumnezeu să odihnească cu drepţii sufletul robului Său Preotul Vasile în ceata vrednicilor slujitori ai Sfântului Altar, în iubirea şi lumina Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod