patriarhul > Mesaje > Prima zi a anului la Patriarhie

Prima zi a anului la Patriarhie


Biserica Ortodoxă sărbătorește la 1 ianuarie Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului nostru Iisus Hristos și pe Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei. În prima zi a anului nou civil 2013, la Catedrala Patriarhală, slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși.

După citirea Pericopei Evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat învățăturile ce reies din aceasta elogiind și personalitatea deosebită a Sfântului Vasile cel Mare.

Tăierea împrejur este semn al credinței

Părintele Patriarh a explicat de ce Mântuitorul a fost tăiat împrejur în ziua a opta: 'Cifra opt înseamnă veșnicia, infinitul. Cel care se tăia împrejur arăta că tăierea împrejur este semn al credinței și credința este cea prin care dobândim viața veșnică, pentru că dreptul prin credință va fi viu. Avraam, părintele credinței, a instituit această tăiere împrejur ca semn al unei legături speciale a omului cu Dumnezeu și că el, omul, pământeanul este chemat la viața veșnică, că destinația lui ultimă nu este mormântul, ci casa Tatălui din Ceruri'.

De asemenea, Patriarhul României a evidențiat în cuvântul său faptul că tăierea împrejur cea după trup este o anticipare a Tainei Sfântului Botez.

'Tăierea împrejur cea după trup era o preînchipuire, o anticipare a unei alte tăieri împrejur și anume tăierea  împrejur duhovnicească - Taina Sf. Botez, așa cum ne arată Sf. apostol Pavel. Tăierea împrejur a inimii sau tăierea împrejur duhovnicească înseamnă lepădarea creștinului de gândirea trupească lumească plină de autosuficiență și orgoliu și înduhovnicirea lui prin legătura duhovnicească cu Dumnezeu Făcătorul Cerului și al pământului, cu Sfânta Treime. Deci, tăierea împrejur a Legii Vechi încetează prin botezul creștin care este tăiere împrejur duhovnicească, superioară celei după trup. Deci avem de-a face cu o pregătire în etape a oamenilor pentru a pregăti Taina Sf. Botez', a spus Părintele Patriarh.

Apoi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre Sfântul Vasile cel Mare arătând că a fost unul dintre cei mai învățați părinți ai Bisericii, unul dintre cei mai evlavioși și mai harnici, care a unit înțelepciunea cu evlavia și cu lucrarea, nu numai duhovnicească, ci și materială în Biserică, întrucât materia a fost pusă în slujba spiritului, în slujba lucrării duhovnicești.

Totodată Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit și despre activitatea social filantropică a Sfântului Vasile cel Mare.

La final Părintele Patriarh a urat tuturor persoanelor care poartă numele Sfântului Vasile ani mulți și fericiți.

Te Deum de Anul Nou

Întrucât sărbătoarea bisericească de la 1 ianuarie care este și începutul anului civil, trebuie primită cu bucurie duhovnicească, la sfârșitul Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare săvârșită astăzi 1 ianuarie 2013, a fost oficiată  slujba Tedeum-ului, așa cum se procedează la nivel panortodox și cum prevăd îndrumările tipiconale.

Slujba Te Deum-ului a fost săvârșită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși.

Proclamarea Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena


După săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, la 1 ianuarie 2013, în Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a proclamat în mod oficial Anul 2013 ca An omagial al Sfinților împărați Constantin și Elena în Patriarhia Română.

Actul oficial a fost citit de către părintele diacon Eloi Siluan, slujitor al Catedralei Patriarhale.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care elogiat viața deosebită a Sfinților Împărați și a subliniat sprijinul deosebit acordat creștinismului.

'Proclamarea anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena este în primul rând motivată de împlinirea a 1700 de ani de când Sfântul Împărat Constantin a emis edictul de libertate religioasă de la Mediolan. Această libertate religioasă pentru toate religiile a făcut ca și creștinii să nu mai fie persecutați. Anul 313 este o piatră de hotar. Aproape 300 de ani creștinii au fost persecutați că nu se închinau împăratului și zeilor păgâni greco-romani, de aceea mulți dintre ei au fost uciși în chinuri deosebite, episcopii și preoții au fost duși în închisori, mutilați și uciși, astfel calendarul nostru, din primele trei veacuri, este plin de sfinți martiri sau mucenici ca urmare a politicii mai multor împărați romani de a persecuta pe creștini', a spus Preafericirea Sa.

Vorbind despre Sfântul Constantin cel Mare, Patriarhul României a arătat că acesta a fost un om chemat de Dumnezeu pentru o schimbare deosebită în istoria Europei și a lumii întregi deoarece, așa cum spune troparul, el nu a primit chemarea de la oameni, ci de la Dumnezeu.

De asemenea, Preafericirea Sa a evidențiat preocuparea Sfinților Împărați pentru o societate creștină, dar și sprijinul acordat Bisericii.

'Sfinții Împărați au fost nu numai apărători ai libertății religioase, ci și buni creștini, apărători ai demnității umane, apărători ai omului creat după chipul lui Dumnezeu, de aceea Sf. Împărat Constantin a dat legi și decrete imperiale prin care a modificat legislația romană păgână. Astfel a interzis răstignirea, zdrobirea picioarelor și arderea trupului cu fierul roșu. Deci, a interzis tortura care se practica foarte des în timpul împăraților păgâni. A pedepsit adulterul, a interzis avortul, deci o mulțime din legile creștine de mai târziu au temelie în legislația din timpul Sfinților Împărați. De asemenea, au încurajat ajutorarea săracilor, a văduvelor, a bătrânilor, a bolnavilor', a mai precizat Preafericirea Sa.

'Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca pentru rugăciunile Sfinților Împărați Constantin și Elena, în anul în care am intrat 2013, să săvârșim și noi fapte bune pentru întărirea în credință, pentru ajutorarea Bisericii, pentru ajutorarea societății noastre românești', a încheiat Preafericirea Sa.

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în ședința de lucru din 25 octombrie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2013 să fie declarat Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena la împlinirea a 1 700 de ani de la Edictul de toleranță religioasă de la Milano (313).

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod