documente > Comunicate > Primații Bisericilor Ortodoxe Autocefale, cetățeni de onoare ai orașului Kissamos

Primații Bisericilor Ortodoxe Autocefale, cetățeni de onoare ai orașului Kissamos

Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe locale au primit astăzi, 18 iunie 2016, titlul de cetățean de onoare al orașului Kissamos din Creta. Evenimentul a avut loc la centrul multicultural Tsatsaronakeio al Mitropoliei de Kissamos, în continuarea mesei oficiale oferite de mitropolie și autoritățile locale.

 

În deschidere, Mitropolitul Amfilohie de Kissamos a adresat o alocuțiune în care a prezentat istoricul Mitropoliei de Kissamos și a exprimat recunoștința pentru faptul că „întreaga lume (oecumene) se adună în granițele modeste ale mitropoliei”. Mitropolia de Kissamos „a fost mărită și slăvită  asemenea Împărătesei cetăților (n.n. Constantinopol), Niceii, Efesului și Calcedonului din timpul Bizanțului”.

 

În continuare, a luat cuvântul Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, care a adresat un mesaj intitulat Rugăciune și ospitalitate la Mitropolia de Kissamos, CretaPatriarhul României a făcut referire la istoricul cetății Kissamos și a exprimat bucuria de a se afla în Creta, o insulă sfințită de sângele multor martiri. În încheiere, Preafericirea Sa a făcut referire la faptul că Duhul Sfânt adună în comuniune eclesială pe toți credincioșii.

 

Înainte de a conferi distincțiile Întâistătătorilor, dl Theodoros Stathakis, Primarul orașului Kissamos, a ținut, la rândul său, o alocuțiune în care a făcut referire la importanța istorică a orașului Kissamos, ca centru de cultură doriană și spiritualitate apostolică, fiind una dintre episcopiile înființate de Sfântul Apostol Tit în Creta. Theodoros Stathakis l-a evocat și pe Sfântul Cuvios Nichifor cel Lepros, canonizat de curând de Patriarhia Ecumenică, originar din Sirikari (Kissamos), localitatea sa natală.

 

În continuare, primarul a anunțat decizia Consiliului Municipal – Kissamos (111/2016) de a conferi titlul de cetățean de onoare ai orașului Kissamos tuturor Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe.

 

Această distincție a fost oferită ca o infimă mărturie de respect și recunoștință pentru lucrarea polivalentă, recunoscută la nivel mondial, axată pe păstrarea tradiției ortodoxe, unității, păcii și coexistenței pașnice a popoarelor; axată pe necesitatea de a arăta că protecția mediului este o problemă dominantă a umanității; dar și ca cinste deosebită pe care o conferă întrunirea Sfântului și Marelui Sinod în regiunea noastră, precum și vizita voastră binecuvântează Mitropolia de Kissamos și Selinos și orașul nostru.

Primarul Stathakis a oferit fiecărui Întâistătător cheia orașului. Astfel, alături de ceilalți Primați de Biserici Ortodoxe locale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a devenit cetățean de onoare al orașului cretan Kissamos.

 

În semn de apreciere, Mitropolitul Amfilohie de Kissamos a oferit Patriarhului Ecumenic o cruce de binecuvântare, și tuturor membrilor delegațiilor o icoană a Sfântului Nichifor cel Lepros și un volum cuprinzând istoricul și activitățile Mitropolieide Kissamos.

 

DSC 0294

 

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod