documente > Comunicate > Priveghere şi procesiune închinate Sfintei Cuv. Parascheva, la Patriarhie

Priveghere şi procesiune închinate Sfintei Cuv. Parascheva, la Patriarhie

Sute de credincioşi bucureşteni au venit în această seară, 13 octombrie 2016, la Patriarhie pentru a aduce cinstire Sfintei Cuvioase Parascheva. Pelerinii s-au rugat la Slujba de Priveghere oficiată în Catedrală, apoi au participat la procesiunea cu veşmântul şi icoana Cuvioasei, procesiune desfăşurată în jurul lăcaşului de cult.

 

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva a început pe Colina Bucuriei încă din această seară. Slujba Privegherii a fost oficiată de Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, împreună cu soborul slujitor al lăcaşului de cult.

 

În omilia sa adresată credincioşilor prezenţi, părintele Clement Haralam vorbit despre Sfânta Parascheva evidenţiind faptul că este una dintre cele mai cinstite sfinte din Biserica Ortodoxă.

 

Ea este Ocrotitoarea Moldovei, dar în acelaşi timp este şi ocrotitoarea tuturor credincioşilor care se roagă ei şi o au ca mijlocitoare către Dumnezeu în viaţa lor. Din anul 1641 moaştele sale se află în oraşul Iaşi, iar din anul 1955 este cinstită în mod deosebit în Biserica Ortodoxă Română.

 

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic Tronos dirijat de protopsaltul Gabriel Rădăşanu.

 

În cadrul Slujbei Privegherii a avut loc procesiunea cu icoana Cuvioasei Parascheva şi cu racla ce adăposteşte veşmântul sfintei, aflate în paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale. După ce a fost înconjurat lăcaşul de cult, credincioşii participanţi la pelerinaj au adus cinstire celor două odoare care au fost aşezate spre închinare în Catedrală.

 

Mâine, în ziua de cinstire a Sfintei Parascheva, la Catedrala Patriarhală, Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

procesiune Sf parascheva

 

 

 

 

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod