galerie-foto-2014 > Octombrie > Procesiunea Calea Sfinţilor (24 octombrie 2014)

Procesiunea Calea Sfinţilor (24 octombrie 2014)

 

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, vineri, 24 octombrie 2014, s-a desfăşurat Procesiunea Calea Sfinţilor, organizată în fiecare an pe Colina Bucuriei. În acesta an, Icoana în care se păstrează un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci a însoţit moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu şi moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în cadrul tradiţionalei procesiuni. La eveniment au participat peste 700 de preoţi din cele trei protoierii din Capitală, din protoieria Ilfov, preoţii de caritate şi preoţii militari, dar şi numeroşi credincioşi.

 

Procesiunea de la Catedrala Patriarhală

 

Începând cu ora 12:50 au pornit două procesiuni simultan. Procesiunea cu racla purtând moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a pornit de la Catedrala Patriarhală spre biserica Sfântul Nicolae – Vlădica pe Bulevardul Regina Maria mergând până la baza Colinei Bucuriei.

 

Procesiunea de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon - Nou

 

Procesiunea cu racla purtând moaştele Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu a pornit de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon - Nou pe străzile Şerban Vodă şi Bibescu Vodă până la baza dealului Colina Bucuriei.

 

Cele două procesiuni s-au unit baza dealului Colina Bucuriei, în jurul orei 13:20 pentru momentul întâmpinării Icoana în care se păstrează un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, aduse de către Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului.

 

După reunire, procesiunea astfel formată a urcat Colina Bucuriei până la podiumul din curtea Catedralei Patriarhale.

 

În timp ce pelerinii au urcat pe Colina Bucuriei către Catedrala Patriarhală, s-a cântat troparul Sfintei Cruci, al Brâncovenilor şi al Cuviosului Dimitrie cel Nou.

 

 

Polihroniu la întâmpinarea sfintelor moaşte

 

În continuare, Icoana în care se păstrează un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, moaştele Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu şi ale Sfântului Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, clerul şi pelerinii au fost întâmpinaţi de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

 

Cu acest prilej, a fost oficiată slujba Polihroniului. În încheierea slujbei Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul de bun venit, urmat de cuvântul de răspuns al Preafericitului Părinte Teofil al III-lea.

 

La final, Patriarhul României a mulţumit Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului pentru sosirea în România.

 

„Mulţumim Preafericirii Voastre, Preafericite Părinte Patriarh Teofil pentru acest mare dar, sfânt şi binecuvântător şi mai ales vă mulţumim că aţi răspuns imediat cu multă generozitate. Gândul acesta de a vă solicita să veniţi cu Lemnul Sfintei Cruci de la Ierusalim a venit mai târziu cu câteva zile înainte, dar Preafericirea Voastră aţi fost atât de generos şi de bucuros că să aduceţi ca semn de binecuvântare Lemnul Sfintei Cruci încât noi am simţit că bucurie a venit prin Cruce la toată lumea. Vă mulţumim mult de tot şi suntem onoraţi şi în acelaşi timp binecuvântaţi de prezenţa Preafericirii Voastre şi a delegaţiei care vă însoţeşte din partea Patriarhiei Ierusalimului”.

 

Sfintele moaşte aşezate spre închinare

 

Apoi, icoana şi sfintele moaşte au fost aşezate spre închinare în baldachinul amenajat pe esplanada Catedralei Patriarhale pentru a fi venerate de către cler şi credincioşi până în ziua de luni, 27 octombrie 2014.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod