patriarhul > Mesaje > Radio România – un prieten vechi şi actual

Radio România – un prieten vechi şi actual


Ziua de 1 noiembrie, a fiecărui an, reprezintă pentru Radio România și pentru ascultătorii săi aniversarea primei emisii, dar și o dată cu valoare de reper din viața poporului român, iubitor de credință și de cultură.

 

Istoria radioului în România a început cu rugăciunea „Tatăl nostru”, aceasta fiind prima emisie pe unde hertziene a postului de radio public în anul 1928. Acest fapt ne arată credinţa neamului românesc exprimată în cuvintele: „totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu”. Până la instaurarea regimului comunist ateu în România, transmiterea Sfintei Liturghii în fiecare duminică prin intermediul radioului public a fost constant prezentă în grila de programe, tradiţie reluată în zorii libertăţii după anul 1989, când între emisiunile postului public de radio pot fi regăsite şi emisiunile de spiritualitate ortodoxă.

 

Ne bucurăm că, astăzi, Radio România continuă promovarea valorilor religios-morale și de apărare a demnității umane, într-o societate din ce în ce mai afectată de indiferentism față de cult și de cultură, dar ataşată în mod exacerbat de realităţi efemere.

 

Cu bucurie, remarcăm colaborarea profesională și schimbul de experiență dintre Societatea Română de Radiodifuziune și Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, spre a transmite ascultătorilor ceea ce este bun, frumos și folositor. Exemplul cel mai recent îl constituie organizarea etapei finale a Concursului Național de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul”, spectacol care a avut loc la Sala Radio, în ziua de 27 octombrie 2014, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

 

Cu prilejul împlinirii a 86 de ani de la prima emisie a Radio Romania, felicităm pe toți ostenitorii postului de Radio care lucrează cu pasiune şi pricepere pentru publicul ascultător.

 

Cu aleasă prețuire, binecuvântăm pe toți ostenitorii și ascultătorii Radio România, rugându-ne Domnului Hristos să le dăruiască tuturor pace și bucurie, sănătate și mult ajutor în viaţă!

 

La mulți ani, Radio România!

 

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto Evenimente
Anul omagial - 2023
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod