documente > Comunicate > Resfinţirea picturii Mănăstirii Hurezi

Resfinţirea picturii Mănăstirii Hurezi

 

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a resfinţit, astăzi, 12 octombrie 2014, pictura bisericii mănăstirii vâlcene Hurezi. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit 15 ierarhi din ţară şi străinătate.

 

La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că fresca de la Hurezi este un model de pictură bizantină, iar în această ctitorie brâncovenească s-a format o adevărată şcoală de pictură.

 

„Cu ajutorul lui Dumnezeu am resfinţit această pictură deosebit de frumoasă care a fost terminată la data de 30 septembrie 1694 şi ea a fost faza ultimă a construirii acestei biserici care a durat din 1690 până în 1694. Această pictură a inspirat pictarea altor biserici, chiar ctitorii ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu şi desigur alte biserici care au găsit aici un model de pictură bizantină şi întotdeauna actuală pentru a arăta că biserica este simbolul veşniciei în timp pentru că Mântuitorul Iisus Hristos, Capul Bisericii este acelaşi şi ieri, astăzi şi în veci”, a evidenţiat Preafericirea Sa.

 

Patriarhul României a mai arătat că prin această restaurare a picturii trebuie să învăţăm taina înnoirii vieţii duhovniceşti.

 

„După cum o pictură frumoasă cu timpul se acoperă de praf, de fum şi nu se mai vede frumuseţea cea dintâi tot aşa creştinul botezat care a primit haină nouă, luminoasă la botez, cu timpul din cauza păcatelor, cu gândul, cu cuvântul sau cu fapta, îşi înnegreşte adesea haina sufletului şi are nevoie de restaurarea duhovnicească pentru a ajunge din nou la frumuseţea cea dintâi a hainei luminoase de la botez. Restaurarea, curăţirea, înfrumuseţarea se face prin pocăinţă, prin rugăciune, prin împărtăşirea cu Sfintele Taine şi prin fapte bune”.

 

După slujba de resfinţire a fost oficiată Sfânta Liturghie.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod