documente > Documente principale > Rugăciune şi ospitalitate la mitropolia de Kissamos, Creta

Rugăciune şi ospitalitate la mitropolia de Kissamos, Creta

După Sfânta Liturghie oficiată la Biserica Buna Vestire din Kissamos a urmat o ceremonie organizată la sediul Fundaţiei Tsatsaronakeion a mitropoliei de Kissamos. Aici, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt. Preafericirea Sa a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Amfilohie pentru primire şi a subliniat că în această perioadă participanţii la Sfântul şi Marele Sinod se află în mod special sub binecuvântarea Sfântului Apostol Pavel şi a Sfinţilor Cretani:

 

Participarea la Sfânta Liturghie a delegaţiilor Bisericilor Ortodoxe la Sfântul şi Marele Sinod din Creta, în catedrala mitropolitană Buna – Vestire a Născătoarei de Dumnezeu, din Kissamos, urmată de pomenirea morţilor, în ajunul sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh,în special a celor care au lucrat pentru pregătirea acestui Sfânt şi Mare Sinod, a fost un moment solemn şi de intensă comuniune frăţească ortodoxă. Totodată, ne bucurăm de ospitalitatea pe care ne-o arată în prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Amfilohie de Kissamos şi Sélinos la sediul Fundaţiei „Tsatsaronakeion” a mitropoliei de Kissamos. Această mitropolie este cunoscută mai ales prin participarea episcopului Evkissos la Sinodul de la Sardica în anul 343. Mai târziu, episcopul Niceta a participat la Sinodul Trulan (692), iar episcopul Leon, la Sinodul al VII-lea Ecumenic de la Niceea în anul 787.

Credinţa ortodoxă a fost păstrată în această regiune în timpul ocupaţiilor străine, veneţiană şi apoi otomană. Această eparhie a devenit mitropolie în anul 1962. Din anul 2005 ea este condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Amfilohie, care are în jurisdicţia sa 80 parohii, 8 mănăstiri şi 64 preoţi.

Oraşul Kissamos mai este cunoscut şi sub numele de Kastelli Kissamos sau simplu Kastelli, după numele castelului veneţian de aici.

Suntem onoraţi şi bucuroşi că ne aflăm în Creta, o insulă renumită prin istoria sa bogată încă din antichitate şi prin spiritualitatea locuitorilor ei. În mod deosebit simţim în aceste zile binecuvântarea cerească a Sfântului Apostol Pavel şi a ucenicului său episcopul Tit al Cretei, dar şi binecuvântarea cerească a sfinţilor cretani care au sfinţit acest pământ de-a lungul veacurilor cu rugăciunile lor şi uneori cu sângele lor de martiri. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru aceste binecuvântări şi mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Amfilohie şi colaboratorilor săi pentru dragostea frăţească şi ospitalitatea pe care ni le-au arătat.

Ne rugăm ca Duhul Sfânt, Cel ce adună în comuniune eclesială persoanele din toate popoarele care cred în Iisus Hristos, să dăruiască Înaltpreasfinţiei Sale şi tuturor clericilor şi credincioşilor mireni pe care-i păstoreşte bucurie şi pace sfântă, ajutor în toată fapta bună şi mulţi şi fericiţi ani!

† DANIEL

Patriarhul României

r

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod