documente > Comunicate > Sfânta Lumină la Patriarhie

Sfânta Lumină la Patriarhie

Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt a ajuns astăzi, 19 aprilie 2014, în Bucureşti, adusă de o delegaţie a Patriarhiei Române, pe aeroportul Henri Coandă, în jurul orei 20:30. Apoi, Sfânta Lumină, purtată de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost întâmpinată la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

Aici a fost săvârșită slujba Trisaghionului de soborul de slujitori ai Catedralei.

 

Cu acest prilej, Patriarhul României, în cuvântul Său, a arătat că Sfânta Lumină este un dar de la Dumnezeu pentru credincioşi.

 

„Mulţumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să primim şi anul acesta Lumina Sfântă de la Mormântul Învierii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Această Lumină Sfântă a fost dusă în diferite ţări, cu peste 150 de avioane, fapt care a şi explicat întârzierea venirii Luminii în România pentru că la Aeroportul din Tel Aviv s-a aşteptat mai mult decât de obicei. Acest fapt al primirii Luminii este în primul rând un dar de la Dumnezeu, o mare binecuvântare a lui Hristos cel Înviat din morţi care cu strălucirea Dumnezeirii Sale a luminat iadul şi mormântul şi a umplut cerurile de lumină încât în noaptea de Paşti cântăm Iată acum toate s-au umplut de lumină şi cerul şi pământul şi cele de sub pământ.  Acest dar şi această binecuvântare de la Dumnezeu arată iubirea milostivă a lui Hristos din Ceruri. El este în Ceruri, dar în acelaşi timp este în inimile celor care caută Împărăţia Cerurilor, de aceea a zis El: Împărăţia lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru. Deci, această Lumină se primeşte cu bucurie, cu credinţă şi cu speranţa ca ea este arvuna luminii din Împărăţia Cerurilor ca binecuvântare a Preasfintei Treimi pentru noi. Mulţumim Preasfinţiţilor Episcopi Vicari, Preasfinţitului Părinte Varsanufie Prahoveanul care de şase ani a condus delegaţia Patriarhiei Române la Sfântul Mormânt şi anul acesta a fost inclus în delegaţie şi Preasfinţitul Părinte Episcop Vicar Patriarhal Varlaam Ploieşteanul. De asemenea, a fost prezent şi Preacuviosul Părinte Arhimandrit Paisie Teodorescu, Consilier Patriarhal şi secretar la Cabinetul Patriarhal. Mulţumim şi celor care ne-au ajutat din punct de vedere material ca această lumină să poată veni la noi să aducă bucurie nu numai în Eparhia noastră, ci aşa cum s-a văzut, au venit reprezentanţi ai multor Eparhii din ţară şi au luat această lumină la aeroportul Henri Coandă din Bucureşti de unde au plecat trei avioane spre Moldova, Transilvania şi Banat. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne dăruiască lumina învierii Sale toată viaţa noastră ca această lumină să fie arvuna Împărăţiei Cerurilor în fiecare zi pentru noi spre slava Preasfintei Treimi şi spre a noastră mântuire”, a spus Preafericirea Sa.

 

Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere (orele 24.00) de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2023
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod