patriarhul > Mesaje > Sfântul Nicolae - dascăl al dărniciei

Sfântul Nicolae - dascăl al dărniciei


Cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, rostit cu prilejul Programului artistic anual pentru copii: 'Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor', în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, miercuri, 5 decembrie 2012:

În ajun de sărbătoare am avut bucuria de a vedea cum copii cinstesc pe Sfântul Nicolae, 'chip al blândețelor' și al dărniciei creștine. În istoria creștinismului, el a rămas drept pildă de milostenie față de tatăl celor trei fete, ajuns în amară sărăcie, încât cugeta la vinderea lor în grea robie. De la Sfântul Nicolae învățăm dragostea de a dărui, bucuria și lumina comuniunii în familie și între semeni. De aceea, Biserica - marea familie creștină a celor botezați în numele Preasfintei Treimi - cultivă și încurajează iubirea sinceră și milostivă, întrajutorarea, cinstirea și grija față de aproapele.

Astăzi, se observă că societatea secularizată și individualistă se distanțează, treptat, de aceste valori. Locul generozității și al dragostei jertfelnice este luat adesea de manifestări egoiste, de indiferență sau nepăsare față de nevoile semenilor aflați în suferință. Sărbătorile prilejuiesc un spectacol grandios al comerțului cu daruri scumpe care se îndreaptă, de cele mai multe ori, tot în direcția celor ce au de toate, iar cei săraci rămân, pe mai departe, neglijați și neajutorați.

În acest context, sărbătoarea Sfântului Nicolae, în care am intrat odată cu Vecernia acestei seri, deschide o perioadă a anului pe care noi, românii, o putem numi 'timp al dărniciei'. E 'vremea colindelor', când copiii vestesc întruparea Fiului lui Dumnezeu Cel milostiv, iar cei doi bătrâni blânzi și buni - Moș Nicolae și Moș Crăciun - oferă daruri celor care întreabă, cu speranță: 'ne dați ori nu ne dați?'. La bunătatea lui Dumnezeu se răspunde cu bunătatea inimii oferind daruri, care aduc bucurie în suflet celor ce le primesc și celor ce le oferă, precum și multă apropiere între oameni.

Ne-am bucurat să vedem că elevii școlilor bucureștene, îndrumați de dascălii lor, au înțeles mesajul tainic al acestor frumoase și sănătoase tradiții românești. Au înțeles deopotrivă că, atât cinstirea Sfântului Nicolae, cât și vestirea Nașterii lui Hristos, reprezintă lucrări sfinte ale evlaviei creștine, menite să transforme conștiințele adormite de nepăsare egoistă, în lumini aprinse ale iubirii milostive.

Pe parcursul anului 2012 - declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca An al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor, în Patriarhia Română, numeroși copii și tineri au participat la programele caritabile, educaționale și culturale derulate în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, deprinzându-se singuri cu practica faptei bune față de cei aflați în suferință, în spitale, orfelinate, centre de ocrotire sau centre de recuperare medicală. Putem spune fără să greșim că, adeseori, ei au imprimat adulților un gând de solidaritate și filantropie, întrucât, în nevinovăția lor, s-au simțit mai aproape de cei săraci și neajutorați.

În prima duminică a Postului Crăciunului, în toate parohiile și mânăstirile noastre s-a citit Pastorala Sfântului Sinod care îndeamnă la intensificarea ajutorării aproapelui, prin acțiuni concrete, desfășurate la nivelul fiecărei comunități locale. Este nevoie să sporim eforturile de a-i ajuta pe cei ce dețin multe bunuri materiale să înțeleagă că aceste bunuri sunt daruri ale lui Dumnezeu, pe care trebuie să I le întoarcă prin fapte de milostenie și de ajutorare.

Pentru al patrulea an consecutiv, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat, cu sprijinul protopopiatelor bucureștene, programul artistic 'Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor'. Succesiunea momentelor artistice: a poeziilor, a colindelor și a altor cântece religioase, a scenetelor interpretate cu multă dăruire, ne-a oferit tuturor un prilej de minunată încântare sufletească, retrăind oarecum emoțiile copilăriei. De aceea, felicităm pe toți copiii și profesorii îndrumători, precum și pe organizatorii și sponsorii acestui program artistic!

 Ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne dăruiască tuturor har, pace și fericire, spre înțelegerea și trăirea creștinească a Postului Crăciunului, spre a ne bucura de marea Sărbătoare a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.
    

†  DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod