În ziua sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, 30 ianuarie 2016, Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București și-a cinstit ocrotitorii în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României.
Sfinții Trei Ierarhi sunt ocrotitorii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din toată lumea. Această zi a fost instituită în anul 1936, la Congresul Mondial al Facultăților de Teologie de la Atena.
În Aula Dumitru Stăniloae a instituţiei de învăţământ a avut loc un concert de muzică religioasă susţinut de corul bărbătesc al Facultății de Teologie Ortodoxă Patriarhul Justinian. De asemenea, a fost prezent şi maestrul Grigore Leşe care a interpretat câteva piese muzicale.
În continuare, a avut loc lansarea Anuarului Facultății pe anul 2015.
În cuvântul său, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a spus că volumul trebuie recomandat și parohiilor întrucât cuprinde multe studii referitoare la educația tinerilor. Preafericirea Sa a mai arătat că Sfinţii Trei Ierarhi sunt un model de ierarhi misionari care îmbină credinţa şi cultura.
„Este mare bucurie pentru noi astăzi şi desigur este o mare bucurie că a fost lansat şi acest anuar. Aveţi foarte multe studii despre educaţia tinerilor încât trebuie recomandat şi parohiilor noastre pentru că sunt multe lucruri deosebit de importante pentru educaţia tinerilor ca urmare a cooperării între familie, şcoală şi biserică. Această sărbătoare a celor Trei Ierarhi nu a existat până în secolul al XI-lea şi este o sărbătoare instituită ca urmare a unei vedenii, vis, a unei comunicări cereşti. Este o sărbătoare instituită la cerea şi porunca Sfinţilor Trei Ierarhi înşişi. Aceasta a fost necesară pentru a restabili comunitatea, comuniunea eclesială. În 1936, la primul congres al şcolilor teologice, s-a hotărât ca Sfinţii Trei Ierarhi, modele, învăţători şi dascăli ai credinţei şi ai vieţii creştine să devină ocrotitorii, patronii spirituali ai tuturor şcolilor de teologie ortodoxă. Motivaţia principală a fost aceasta: că sunt un model de ierarhi misionari care îmbină credinţa şi cultura. Sărbătoarea de astăzi ne învaţă că toţi oamenii valoroşi sunt valoroşi pentru Biserica întreagă”.
Pentru profesorii și studenții teologi din Capitală, sărbătoarea a început cu slujba Sfintei Liturghii oficiată la Biserica Sfântul Spiridon Nou – Paraclis Patriarhal, de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi profesori ai instituţiei de învăţământ.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru foștii profesori și studenți ai instituției de învățământ, trecuți la cele veșnice.