galerie-foto-2015 > Noiembrie > Sfinţirea bisericii mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, din Rădăuţi (7 noiembrie 2015)

Sfinţirea bisericii mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, din Rădăuţi (7 noiembrie 2015)

 

 

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a târnosit sâmbătă, 07 noiembrie 2015, biserica mănăstirii Intrarea Maicii Domnului în Biserică, din Rădăuţi. Alături de Preafericirea Sa au slujit mai mulţi ierarhi ai Bisericii noastre, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, precum şi din ţară.

 

 

Soborul de ierarhi a fost alcătuit din:

 

 

  • Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei;
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor;
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului;
  • Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor;
  • Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord;
  • Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal;
  • Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor;

 

 

Frumuseţea cea mai mare a unei bisericii sunt credincioşii prezenţi în stare de rugăciune participând la Sfânta Liturghie

 

 

În cuvântul de învățatură, Preafericirea Sa a arătat că frumuseţea unui lăcaş de cult este reprezentată de credincioşii prezenţi în stare de rugăciune participând la Sfânta Liturghie şi la toate slujbele prin care se primeşte harul Preasfintei Treimi.

 

 

Ne rugăm Domnului să ne binecuvinteze şi să simţim că Biserica aceasta de zid reprezintă Biserica cea vie, comunitatea formată din cler şi credincioşi, adică pe noi. Noi suntem conţinutul viu al acestei Biserici de zid. De aceea, oricât de frumoasă ar fi o biserică, precum aceasta de pildă, ea este şi mai frumoasă când este plină de credincioşi. Deci, frumuseţea cea mai mare a unei bisericii sunt credincioşii prezenţi în stare de rugăciune participând la Sfânta Liturghie şi la toate slujbele prin care se primeşte harul Preasfintei Treimi”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.

Credincioşii prezenţi la mănăstirea rădăuţeană au avut posibilitatea, conform tradiţiei Bisericii noastre, să intre şi să se închine în sfântul altar al lăcaşului de cult târnosit astăzi.

 

 

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a oficiat apoi Sfânta Liturghie la mănăstirea Intrarea Maicii Domnului în Biserică, din Rădăuţi. Slujba a fost săvârşită pe o esplanadă special amenajată în curtea aşezământului monahal, după târnosirea lăcaşului de cult al mănăstirii.

 

 

În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălţate rugăciuni pentru cei care au trecut la cele veşnice în urma incendiului din Clubul Colectiv din Bucureşti, dar şi pentru însănătoşirea celor afectaţi de această tragedie, aflaţi în spitale, în grele suferinţe.

 

 

Rugăciunea este iubirea mai tare decât moartea

 

 

În cuvântul Său, Patriarhul României a evidenţiat faptul că în această sâmbătă a pomenirii de obşte a celor adormiţi în Domnul, numită a Moşilor de toamnă, ne rugăm în primul rând pentru cei care au trecut la cele veşnice în urma tragediei din Bucureşti.

 

 

„Astăzi, în această sâmbătă a pomenirii de obşte a celor adormiţi în Domnul, numită «Moşii de toamnă», ne rugăm în primul rând pentru cei care au trecut la Domnul într-o formă neaşteptată, surprinzătoare şi violentă, tinerii de la Clubul Colectiv din Bucureşti. Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să odihnească sufletul lor în pacea, iubirea şi lumina Preasfintei Treimi. De asemenea, ne rugăm ca Hristos Domnul, care a mângâiat pe văduva din Nain, pe femeia văduvă şi îndoliată care petrecea pe ultimul drum pe unicul său copil, zicând: «Nu mai plânge», să aducă mângâiere sufletească, să aducă multă consolare în sufletele familiilor care-şi plâng pe morţii lor acum, familiile îndoliate şi îndurerate. În această sâmbătă arătăm prin rugăciune şi pomenire că rugăciunea este iubirea mai tare decât moartea, mai tare decât mormântul, mai tare decât timpul şi spaţiul care separă”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Daruri și distincții

În semn de recunoştinţă pentru activitatea deosebită desfășurată la Aşezământul de copii Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi, unde peste 100 de copii defavorizaţi beneficiază de servicii sociale, Patriarhul României a oferit părintelui Arhimandrit Iustin Dragomir, stareţul mănăstirii Bogdana, distincția Crucea Patriarhală pentru clerici, iar domnului Cătălin-Ioan Nechifor, președintele Consiliului Județean Suceava, ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Patriarhul României a dăruit pentru biserica aşezământului monahal o cruce de binecuvântare, precum şi mai multe cărţi liturgice şi de folos duhovnicesc. De asemenea, pentru Aşezământul de copii Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit din partea Patriarhiei Române şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor un ajutor financiar.

În numele Consiliului Județean Suceava, domnul Președinte Cătălin-Ioan Nechifor, a acordat Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române titlul de Cetățean de onoare al Municipiului Suceava, iar Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a dăruit Preafericirii Sale o icoană reprezentând Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

„Mulţumim mult de tot pentru acest dar plin de fruuseţe şi binecuvântare, mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor pentru primirea frumoasă, pentru darul acesta, pentru râvna deosebită, misionară şi pentru lucrarea filantropică pe care o desfăşoară”, a spus Preafericirea Sa.

La Sfânta Liturghie au fost prezenţi sute de credincioşi bucovineni, care au avut posibilitatea să aducă cinstire moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur (aduse în pelerinaj de la Reşedinţa Patriarhală), ale Sfântului Mucenic Teodosie de la Brazi și ale Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți. Racla cu moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur va rămâne la Rădăuți până în data de 8 noiembrie 2015.

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod