documente > Comunicate > Sfinţirea noii Catedrale Învierea Domnului din Tirana

Sfinţirea noii Catedrale Învierea Domnului din Tirana

 

Noua Catedrala națională din Tirana – Albania a fost  sfințită astăzi, 1 iunie 2014, de un sobor de opt Întâistătători de Biserici Ortodoxe din întreaga lume și delegați ai Bisericilor Ortodoxe Surori.

 

„Slujba a fost săvârșită de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, Preafericitul Teofil al III-lea, Patriarhul Jeruslimului, Patriarhul Irineu al Serbiei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, Preafericitul Ieronim Arhiepiscopul Atenei și al întregii Greci, Preafericitul Sava al Poloniei și gazda evenimentului Prefericitul Anastasie al Albaniei dimpreună cu cele 4 delegații ale Bisericilor surori”, după cum ne-a transmis Reporterul Radio TRINITAS Aurel Moisiuc, prezent la eveniment.

 

La eveniment au participat și peste 2000 de credincioși albanezi, atât din țară cât și din afara granițelor.

 

„Aceştia au participat astăzi la slujba de sfințire deoarece Catedrala Învierii Domnului din Tirana va fi un reper al Ortodoxiei şi un simbol de recunoștinţă atât pentru eroii neamului, cât si pentru întreaga diasporă creștină albaneză”, a mai precizat Aurel Moisiuc.

 

În cuvântul de învățătură rostit Înaltpreasfințitul Ananstasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al întregii Albanii a arătat contribuția majoră pe care a avut-o poporul albanez în realizarea Catedralei „Învierea Domnului”, construcţia ei începând din anul 2004: „Construcția acestei catedrale reprezintă rodul și osteneala poporului albanez atât din țară cât și din străinătate în slujirea credinței celei drepte. Este o recunoștință arătată înaintașilor  precum și o satisfacție a noastră. Ea unește de azi înainte cerul si pământul și realizează o legătura a omului cu Dumnezeu, un efort mare dar și o mulțumire care a fost încununată în  această zi prin prezența soborului de întâistătători ai Bisericii Ortodoxe din întreaga lume”.

 

De asemenea, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic a adresat un îndemn de a păstra unitatea de neam și de credință: „Petrecem momente de înaltă trăire spirituala aici în Tirana prin sfințirea acestei catedrale, dar trebuie să rămânem uniți în dragoste față de credinţa pe care am primit-o. Sa fim mărturisitori ai credinței precum Sfinții Apostoli pentru a arătat lumii frumusețea spirituală. Să rămânem aproape de Biserică chiar daca plecăm departe de casa și așa vom fi spiritual aproape de Hristos. Această catedrala este o bijuterie la care trebuie să venim pentru a-i mulțumii lui Hristos și pentru a ne împărtășii cu Hristos Domnul.” 

 

Slujba de sfințire a fost urmată de slujba Sfintei Liturghii.

 

Sărbătoarea s-a încheiat cu o recepție unde Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit Înaltpreasfințitului Ananstasie Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al întregii Albanii un set de Sfinte Vase pentru Catedrala „Învierii Domnului” şi o icoană reprezentând Învierea Domnului.

 

Ansamblul noii Catedrale „Învierea lui Hristos” din Tirana este alcătuit din următoarele clădiri: catedrala, paraclisul, clopotniţa, sediul Sfântului Sinod şi centrul cultural. Conceptul arhitectural anCatedralei se bazează pe rotonda care simbolizează ideea timpului fără sfârşit (eternitatea), principala sa axă (cea care uneşte pământul cu Cerul) fiind centrul  întregului ansamblu. Această axă constituie, de asemenea, centrul unei mari cruci cu înălţimea şi lăţimea de 49 de metri, ale cărei braţe constituie principala structură de sprijin a bisericii. Biserica este acoperită cu o cupolă cu diametrul interior de 26 m şi înălţimea de 23 m, în timp ce cele patru structuri de sprijin se susţin pe contraforturi cu stâlpi plasaţi în semicerc.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod