Sinaxa stareților și starețelor din Arhiepiscopia Bucureștilor și a stavropighiilor patriarhale se desfășoară în 05-06 octombrie 2015 la Centrul Social-Pastoral Sfânta Cruce de la Mănăstirea prahoveană Caraiman.
În această perioadă se discută despre misiunea parohiei și mănăstirii azi și despre viața și opera Sfântului Ioan Gură de Aur și a marilor păstori de suflete din Eparhii.
Întrunirea de astăzi este prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Misiunea cea dintâi a monahului e modul de primire a pelerinilor în mănăstire
În cuvântul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre misiunea monahului în societatea de astăzi.
„Misiunea monahilor nu constă în a merge dintr-un loc în altul. Au fost şi cazuri când monahii au fost trimişi misionari să încreştineze popoare, să întărească viaţa duhovnicească acolo unde era mai slăbită, dar misiunea cea dintâi a monahului nu e atât deplasarea pe teren cât modul de primire a pelerinilor în mănăstire. Părintele Cleopa nu a fost trimis să facă misiune prin Africa, Asia, dar el a pus rânduială în unele mănăstiri din ordinul Patriarhului Justinian. În acelaşi timp, a devenit misionar prin modul în care primea pe credincioşi şi pelerini în mănăstire. Îi hrănea duhovniceşte cu un cuvânt de folos duhovnicesc totdeauna bazat pe Sfânta Scriptură şi pe Sfinţii Părinţi, nu pe idei originale şi opinii personale”, a spus Preafericirea Sa.
Să aducem mărturia iubirii lui Hristos în lume
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mai subliniat faptul că rolul așezămintelor monahale este de a da mărturie pentru dreapta credință și de ajutorare a celor aflați în nevoie.
„Misiunea mănăstirii ca mărturie adusă pentru dreapta credinţă, dreapta vieţuire şi pentru ajutorarea oamenilor care au nevoie de un sfat bun, de o lumină pentru viaţă şi de o încurajare. Este o vreme în care noi trebuie să îmbinăm cuvântul luminos cu fapta bună şi să aducem mărturia iubirii lui Hristos în lume pentru că Hristos lucrează prin Trupul Său tainic, prin Biserică şi în mod deosebit viaţa monahală este o lumină, o călăuză pentru viaţa Bisericii, aşa cum spune şi Sfântul Ioan Gură de Aur care numeşte mănăstirile un liman de linişte, de rugăciune, de trăire şi de bucurie duhovnicească”, a subliniat Preafericirea Sa.
Faptele şi cuvintele vieţuitorilor mănăstirilor sunt până astăzi izvor de apă vie
Inviatatul special al sinaxei monahale a fost Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. În cuvântul său, Ierarhul a explicat că în zilele noastre monahul a rămas nădejdea umanității pentru că el descoperă oamenilor chipul lui Dumnezeu în plină criză spirituală.
„Călugărul e omul îngeresc de care vorbea Sfântul Ioan Scărarul zicând: «îngerii sunt lumină pentru călugări, iar viaţa monahală e lumină pentru toţi oamenii». Sfântul Ioan Gură de Aur, acest mare părinte al Bisericii îi numea pe monahii vremii sale făclii ce luminează faţa întregului pământ şi în acelaşi timp ziduri de apărare pentru cetate, îndemnându-i pe credincioşi să meargă la mănăstiri şi să se întâlnească pentru folos duhovnicesc cu vieţuitorii acestora. Şi aceasta pentru că şi atunci ca şi astăzi credincioşii au văzut în vieţuitorii mănăstirilor părinţi şi maici nu după trup, ci după duh, care făcându-se părinţi ai propriei naşteri duhovniceşti au născut şi renăscut duhovniceşte pe alţii, iar faptele şi cuvintele lor sunt până astăzi izvor de apă vie”, a explicat Preasfinţia Sa.
La eveniment au participat și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Pr. Arhim. Veniamin Goreanu, Consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, stareții, starețele, egumenii și egumenele din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor și ai stavropighiilor patriarhale.
Lucrările Sinaxei au fost precedate de Sfânta Liturghie care a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.