galerie-foto-2015 > Septembrie > Te Deum la Catedrala Patriarhală (30 septembrie 2015)

Te Deum la Catedrala Patriarhală (30 septembrie 2015)

 

Se împlinesc astăzi, 30 septembrie 2015, opt ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

 

Cu acest prilej, după Sfânta Liturghie, în Catedrala Patriarhală, în prezenţa Patriarhului României şi a soborului de ierarhi, a fost oficiată o slujbă de Te Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, poporului român şi Preafericirii Sale în cei opt ani de slujire patriarhală. Slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

 

Catedrala Mântuirii Neamului - ctitorie pentru veşnicie

 

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a adresat un cuvânt tuturor celor prezenţi. Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre marii păstori de suflete şi despre importanţa acestora în conducerea credincioşilor pe calea mântuirii. Totodată, Mitropolitul Clujului a elogiat personalitatea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române arătând că „virtuţile pe care le-am subliniat generic la marii păstori de suflete le putem găsi, dacă suntem atenţi, la marele nostru Patriarh”.

 

„Pe lângă aceste lucrări duhovniceşti pomenite, Preafericirea Sa este şi un mare teolog, dar în acelaşi timp este implicat şi în asistenţa socială pentru că în lumea noastră în care este atâta suferinţă este nevoie să ne aducem aminte de cei săraci, de cei umiliţi, de cei singuri, de cei bătrâni, de copiii care sunt ai nimănui. Una din lucrările care rămâne ctitorie pentru veşnicie este Catedrala Mântuirii Neamului. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu cei care l-au sprijinit îi pot prezenta lui Dumnezeu această mare şi unică realizare ce ne reprezintă şi care va fi simbolul acestui neam. De aceea astăzi, în duh de rugăciune, ne-am rugat lui Dumnezeu ca Preafericitului Părinte Daniel să-i dea ani mulţi şi sănătate ca pe toate cele planificate să le poată realiza”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

 

Păstorul de suflete nu se îngrijeşte doar de sine, ci de întreaga comunitate încredinţată lui

 

În cuvântul său, Patriarhul României vorbit şi despre responsabilitatea mare pe care o are cel căruia i se încredinţează păstorirea credincioşilor pe calea mântuirii.

 

„Mântuitorul spune în Evanghelia după Luca aceste cuvine: «Cel căruia i s-a dat mult i se cere mult, iar cel căruia i s-a încredinţat mult i se cere şi mai mult». Adică celui care i s-au dat multe daruri i se cere mult şi anume înmulţirea darurilor. Celui care i s-a încredinţat păstorirea, grija părintească pentru alţii şi pentru mântuirea lor i se cere şi mai mult. De aceea, păstorul de suflete nu se îngrijeşte doar de sine, de familia sa, ci de întreaga comunitate încredinţată lui. Cinstea în Biserică nu vine niciodată fără o motivaţie. Cinstea derivă din slujire, din jertfelnicie, din dăruire de sine pentru alţii după chipul lucrării Mântuitorului Iisus Hristos care a spus: «Eu nu am venit ca să Mi se slujească, ci ca Să slujesc». Deci, în această lucrare suntem cuprinşi toţi păstorii de suflete: ierarhi, preoţi, duhovnici”, a spus Preafericirea Sa.

 

Cei care sunt risipiţi printre alte popoare sunt adunaţi prin Biserică

 

Cu acest prilej, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a adus, în primul rând, mulţumiri lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate în aceşti ani. De asemenea, Preafericirea Sa a mulţumit şi ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române pentru împreuna lucrare, pentru cooperare bazată pe împreună gândire şi comuniune liturgică, sacramentală şi a evidenţiat activitatea deosebită pe care aceştia o desfăşoară în eparhiile lor.

 

„Ierarhii Bisericii noastre sunt oameni cu multă lucrare pe teren, cu foarte multe slujbe arhiereşti sfinţind biserici noi, restaurând biserici vechi, înfiinţând unităţi de învăţământ de educaţie creştină, teologică şi religioasă în general, dar şi multe unităţi de ordin social filantropic. Niciodată nu am avut în istorie atâtea liturghii arhiereşti în fiecare duminică pe teren, pe teritoriul ţării noastre. De asemenea, în diasporă ierarhii români slujitori au înfiinţat sute de parohii, mănăstiri şi schituri şi adună pe cei risipiţi, pentru că diaspora înseamnă împrăştiere, cei care nu mai sunt compact adunaţi, ci împrăştiaţi printre alte popoare. Deci, cei care sunt risipiţi printre alte popoare sunt totuşi adunaţi prin Biserică, fiindcă însăşi Biserica înseamnă adunarea oamenilor în iubirea Preasfintei Treimi”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

 

Privim la ceea ce am realizat doar pentru a mulţumi lui Dumnezeu şi celor prin care Dumnezeu ne-a ajutat

 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mulţumit şi ostenitorilor din cadrul Administraţiei Patriarhale şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor arătând că mulţimea activităţilor desfăşurate înseamnă o priveghere şi o lucrare continuă pentru a sluji Biserica lui Hristos.

 

„Mulţumim de asemenea colaboratorilor de la Centrul Patriarhal, Membri ai Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, dar şi tuturor celor peste 670 de ostenitori din Administraţia Patriarhală şi ostenitorilor, peste 370, din Administraţia Arhiepiscopiei Bucureştilor. Mulţimea lor arată mulţimea activităţilor desfăşurate. Aceasta înseamnă o priveghere şi o lucrare continuă pentru a sluji Biserica lui Hristos nu uitându-ne atât de mult la ceea ce am realizat, ci mai ales la ceea ce trebuie să facem de acum încolo. Privim la ceea ce am realizat doar pentru a mulţumi lui Dumnezeu şi celor prin care Dumnezeu ne-a ajutat”, a spus Preafericirea Sa.

 

Este mare nevoie de o educaţie sănătoasă pentru a da sănătate societăţii

 

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române s-a arătat recunoscător şi faţă de profesorii de religie pe care i-a numit luminători ai copiilor şi ai tinerilor.

 

„Ne gândim, de asemenea, la mulţimea profesorilor din şcolile de teologie, la mulţimea profesorilor şi profesoarelor de religie care transmit credinţa poporului român, popor eminamente creştin încă de la naşterea sa în istorie ca popor nou format din daci şi romani. Deci, mulţumim acestor luminători ai copiilor şi ai tinerilor. Este mare nevoie de o educaţie sănătoasă pentru a da sănătate societăţii. O educaţie sănătoasă este o educaţie care dăruieşte sănătate poporului, nu numai fizică, ci şi spirituală”, a mai spus Patriarhul României.

 

Trebuie să amplificăm şi să intensificăm această lucrare de ajutorare a celor aflaţi în nevoi

 

Preafericitul Părinte Daniel a semnalat necesitatea intensificării lucrării de ajutorare a celor aflaţi în nevoi şi a mulţumit tuturor celor care sunt ostenitori în lucrarea social-filantropică a Bisericii: „Ne gândim la mulţimea preoţilor de caritate din spitale, din unităţi militare, din penitenciare care prin lucrarea pastorală aduc multă consolare şi speranţă celor aflaţi în suferinţă, în tristeţe sau în neajutorare. Avem peste 800 de unităţi social filantropice, programe şi proiecte care înseamnă o lucrare deosebită spre binele poporului nostru. Dar, ceea ce avem până acum nu înseamnă că este suficient, ci trebuie să amplificăm şi să intensificăm această lucrare de ajutorare a celor aflaţi în nevoi”.

 

Există o lucrare spirituală şi socială deosebită în multe mănăstiri unde se uneşte rugăciunea cu munca

 

Patriarhul României a mulţumit preoţilor din mănăstiri, monahilor, monahiilor şi preoţilor de mir care desfăşoară activităţi prin care transmit iubirea lui Hristos celor care au mare nevoie de încurajare şi consolare.

 

„Mulţumim tuturor preoţilor din mănăstiri, monahilor şi monahiilor din mănăstiri care se roagă, dar şi primesc pelerini pe care îi ascultă şi îi ajută după posibilităţi. Există o lucrare spirituală şi socială deosebită în multe mănăstiri unde se uneşte rugăciunea cu munca şi cu primirea pelerinilor, închinătorilor. Mulţumim în mod deosebit mulţimii preoţilor de mir din parohii care zidesc biserici, care au grijă de bolnavi, de săraci şi care, prin predica lor, transmit Evanghelia lui Hristos şi prin activităţile organizate transmit iubirea lui Hristos celor care au mare nevoie de încurajare şi consolare”, a mai precizat Preafericirea Sa.

 

Slujba de Te Deum a fost precedată de un moment aniversar în timpul căruia au fost prezentate mesajele de felicitare din partea reprezentanților autorităţilor de Stat centrale şi locale, precum și ai altor instituţii publice.

 

Daruri pentru Patriarhul României

 

Din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oferit Patriarhului României o raclă conţinând un fragment din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur. Pe sfânta raclă sunt reprezentate scene din viaţa Sfântului Ioan Gură de Aur, precum şi din istoria Constantinopolului.

 

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal, a dăruit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, din partea membrilor Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, o icoană reprezentând pe Mântuitorul Iisus Hristos.

 

La rândul său, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, Părintele Arhimandrit Clement Haralam, a oferit Preafericirii Sale, din partea slujitorilor Catedralei, un coş cu flori.

 

Mesaje de felicitare

 

Totodată, în cadrul evenimentului au fost prezentate şi mesajele de felicitare din partea reprezentanților autorităţilor de Stat centrale şi locale, precum și ai altor instituţii publice.

 

Mesajul Preşedintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, a fost transmis de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial la Departamentul Cultură, Culte şi Centenar din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

 

„Este un eveniment deosebit de important pentru credincioșii ortodocși din România și din comunitățile românești aflate în afara granițelor țării, un moment aniversar și în același timp un prilej de bilanț pentru activitatea Bisericii Ortodoxe Române în anul care s-a scurs. Profit de această ocazie pentru a exprima încă o dată preţuirea şi respectul meu pentru Biserica Ortodoxă Română. Nu voi înceta să cred şi nu voi obosi să spun că avem nevoie ca valorile creştine, tăria credinţei şi identităţii spirituale să îşi regăsească locul binemeritat în centrul societăţii noastre. Ele sunt purtătoarele unor mesaje şi energii etice fără de care viitorul naţiunii nu poate fi decât incert, dezvoltarea sa şovăitoare, iar viaţa noastră nesigură”, se precizează în mesajul Preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis.

 

Mesajul domnului Ştefan Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a fost prezentat de domnul Angel Tîlvăr, Ministrul Delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare.

 

„La ceas aniversar toate gândurile mele se îndreaptă acum către acele urări care leagă lucrarea Preafericirii Voastre Părinte Patriarh de noi credincioşii. Să avem parte mulţi ani de punerea în operă a tuturor proiectelor de obârşie socială şi de binefacere către cei aflaţi în suferinţă în tot ceea ce înseamnă mângâierea sufletelor, întărirea în credinţă şi luminarea spre calea cea dreaptă. Sănătate, pace, bucurie şi împlinirea marilor proiecte pentru neamul românesc”, se precizează în mesaj.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod