De Ziua Naţională a României, marți, 01 decembrie 2015, potrivit tradiţiei bisericeşti şi hotărârii Sfântului Sinod, în Catedrala Patriarhală din București, s-a oficiat începând cu orele 12:00 slujba Te Deum-ului.
Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.
La finalul Te Deum-ului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt intitulat Să reafirmăm preţuirea şi dragostea faţă de poporul român, din care redăm un fragment: „De Ziua Naţională a României trebuie reafirmată în mod special preţuirea şi dragostea faţă de poporul român. În aceste sens, trebuie să contribuim, prin rugăciune, solidaritate şi fapte bune, la alinarea suferinţei celor care au pătimit în urma incendiului de la Clubul Colectiv din Bucureşti. De asemenea, trebuie să contribuim mai mult la promovarea educaţiei spirituale şi intelectuale a copiilor şi a tinerilor, pentru ca ei să realizeze mai eficient legătura dintre cunoştinţele intelectuale şi viaţa concretă de zi cu zi. Totodată, Biserica trebuie să contribuie la păstrarea şi cultivarea darului sănătăţii spirituale şi fizice a poporului, prin tratarea bolnavilor din aşezămintele ei medicale, prin extinderea programelor: „Donează sânge! Salvează o viaţă” şi „Sănătate pentru sate”, precum şi prin programele de medicină preventivă, care să-i ajute pe oameni să evite diferite boli. O grijă deosebită trebuie arătată în continuare şi pentru păstrarea identităţii şi spiritualităţii româneşti în viaţa românilor aflaţi printre străini, în diaspora română”.
Înaintea slujbei de Te Deum, în Catedrala Patriarhală, s-a oficiat Sfânta Liturghie la finalul căreia au fost pomeniţi eroii neamului românesc care acum 97 de ani au înfăptuit unitatea naţională a românilor din anul 1918.
Constituția României prevede că 1 Decembrie este Ziua Națională a țării noastre, în amintirea celor peste 100.000 de români adunați pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia, care au cerut Unirea Transilvaniei cu Țara. Marea Adunare Națională, constituită din 1.228 de delegați, a adoptat o rezoluție care consfințea Unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (teritoriul dintre râurile Mureș, Tisa și fluviul Dunărea) și Țara Ungurească (Crișana, Sătmar și Maramureș) cu România.