documente > Comunicate > Te Deum şi Proclamarea solemnă a Anului omagial al Misiunii parohiei și mănăstirii azi, în prima zi a anului, la Patriarhie

Te Deum şi Proclamarea solemnă a Anului omagial al Misiunii parohiei și mănăstirii azi, în prima zi a anului, la Patriarhie

 

Potrivit îndrumărilor tipiconale, în toate locașurile de cult, după Sfânta Liturghie din prima zi anului, a fost săvârșită slujba de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite în anul ce a trecut.  

 

La Catedrala Patriarhală, slujba Te Deum-ului a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României şi a Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. 

 

Hotărârea Sfântului Sinod privind săvârșirea slujbei de Te Deum în prima zi a anului nou civil a fost luată în anul 2011.

 

După slujba Te Deum-ului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a proclamat în mod oficial Anul 2015 ca Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii în Patriarhia Română.

 

După intonarea troparului Sfântului Ioan Gură de Aur, Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Varlaam Ploieșteanul a dat citire actului oficial de proclamare.

 

În cuvântul de învățătură, Patriarhul României a arătat că, întrucât anul acesta se împlinesc 130 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și 90 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie, misiunea pastorală a Bisericii noastre trebuie intensificată.

 

Parohia, a explicat, Preafericirea Sa, este marea familie spirituală a familiilor conjugale: „Din punct de vedere spiritual parohia este comunitatea în care se mântuiesc cei ce prin Botez, Mirungere şi Euharistie au devenit creştin ortodocşi. În parohie, la fel ca în familie, învăţăm să ne rugăm împreună, să ne bucurăm împreună şi să avem compasiune faţă de cei care trec prin suferinţă sau prin tristeţea pierderii celor dragi. Parohia este marea familie spirituală a familiilor conjugale. Prin cultul pomenirii morţilor în parohie se cultivă legătura între generaţii. Credincioşii din parohii cultivă o înţelegere profundă a sensului sfânt al vieţii şi al morţii prin trăirea Liturghiei Euharistice şi a vieţii duhovniceşti. Parohiile ortodoxe româneşti au învăţat o mulţime de tineri să iubească valorile spirituale, morale şi culturale ale Ortodoxiei şi ale culturii româneşti”.

 

Preafericirea Sa a arătat și lucrarea misionară a monahismului românesc: „Prima lucrare misionară a monahismului este rugăciunea. În pofida tuturor dificultăţilor din trecut şi de astăzi mănăstirile prin experienţa duhovnicească acumulată, consemnată mai ales în paginile Patericului şi ale Filocaliei şi păstrată vie în comunităţile zidite pe ascultare, asumarea sărăciei personale şi a curăţiei trupeşti şi sufleteşti sunt repere luminoase şi izvor de putere spirituală pentru misiunea Bisericii în societate”.

 

Printre marii păstori de suflete, un loc aparte îl ocupa Sfântul Ioan Gură de Aur. În acelaşi timp, însă, anul acesta Biserica noastră îi va cinsti în mod deosebit și pe sfinţii români care s-au remarcat printr-o frumoasă activitate pastorală, a căror viaţă constituie model pentru credincioşii de astăzi.

 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2015 să fie declarat Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii în şedinţele de lucru din 29 octombrie 2013 şi 29 septembrie 2014.

 

Galerie foto:

 

 

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod