galerie-foto-2015 > Septembrie > Tinerii ortodocşi reuniţi în Piaţa „Avram Iancu” din Cluj - Napoca (4 septembrie 2015)

Tinerii ortodocşi reuniţi în Piaţa „Avram Iancu” din Cluj - Napoca (4 septembrie 2015)

 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a participat vineri, 04 septembrie 2015, la deschiderea oficială a Întâlnirii Tinerilor Creștini Ortodocși din Europa, care se desfăşoară la Cluj-Napoca în perioada 04-07 septembrie. La evenimentul organizat în Piața Avram Iancu din Capitala Europeană a Tineretului au fost prezenţi mii de tineri din toată Europa.

 

Tinerii ortodocși – mărturisitori ai iubirii lui Hristos şi misionari ai Bisericii

 

Cu acest prilej Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat celor prezenţi cuvântul intitulat Tinerii ortodocși – mărturisitori ai iubirii lui Hristos şi misionari ai Bisericii (Cuvântul integral al Patriarhului României poate fi citit în întregime aici). Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat faptul că Biserica este chemată să acorde o atenţie deosebită tinerilor.

 

„Dificultăţile cu care se confruntă tinerii în societatea contemporană sunt atât de natură econo­mică (sărăcia materială, şomajul, deruta profesională, nesiguranţa vieţii de mâine, deprimarea), cât şi de ordin moral (libertinaj, violenţă, droguri, alcoolism, trafic de fiinţe umane) şi spiritual-religios (sectarismul, fanatismul şi prozelitismul religios). În faţa acestor probleme, Biserica este chemată să acorde o atenţie deosebită tinerilor, apărând inocenţa, sinceritatea, curajul, dorinţa de înnoire şi toate va­lorile acestei vârste binecuvântate de Dumnezeu pentru cultivarea demnităţii umane şi a unei vieţi sănătoase, precum şi pentru căutarea mântuirii sau a vieţii veşnice. Astfel, în mod practic, este absolut necesară o lucrare pastoral-misionară a Bisericii mai intensă şi mai vastă de îndrumare şi susţinere a tinerilor elevi, studenţi, a tinerilor căsătoriţi, a tinerilor care lucrează mult deşi primesc bani puţini, a tinerilor şomeri, care nu au un loc de muncă, oferindu-le asistenţă spirituală, pastorală şi social-caritabilă atât celor din România, cât şi celor din afara graniţelor acesteia”, a spus Preafericirea Sa.

 

Investiția în tineri este cea mai importantă

 

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și-a exprimat, în cadrul deschiderii oficiale a Întâlnirii Tinerilor Creștini Ortodocși de la Cluj, îngrijorarea pentru continentul european, care a intrat în derivă, nu doar din punct de vedere spiritual, ci și demografic. În opinia Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, tineretul creștin este cel care are puterea de a redresa societatea europeană, după cum informează de Radio Renaşterea. „Pentru a reuși această schimbare a Europei, investiția în tineri este cea mai importantă”, spune Înaltpreasfinția Sa care le atrage atenția totodată celor care au misiunea de a-i forma și educa.

 

„Considerăm că investiția în tineri este cea mai importantă. Nu zadarnic ne spune înțeleptul Solomon: «Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie să o aibă și chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea». Noi, cei maturi, avem mare răspundere de ceea ce punem la temelia vieții lor, de felul în care plămădim ființa lor socială. Felul de a fi și pilda personală a fiecăruia dintre noi are mare importanță. Noi trebuie să-i problematizăm cu marile idei spirituale ce frământă omenirea astăzi și să-i încredințăm că integritatea lor sufletească și puritatea vieții sunt cele mai de preț comori pe care le posedă”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

 

La festivitatea de deschidere au fost prezente numeroase oficialităţi, autorităţi locale şi centrale. În cadrul evenimentului au luat cuvântul şi dl. Victor Opaschi, Secretar de stat pentru Culte, dl. Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Dl. Acad. Prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universităţii Babeș-Bolyai şi Preasfințitul Părinte Florentin Crihălmeanu, Episcop Greco-catolic de Cluj-Gherla.

 

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, a susţinut meditaţia serii.

 

Galerie foto:

Foto Evenimente
Anul omagial - 2023
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod