patriarhul > Mesaje > Un preot harnic, erudit şi smerit - Părintele Ioan Crîngașu (1958-2016)

Un preot harnic, erudit şi smerit - Părintele Ioan Crîngașu (1958-2016)


Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la slujba de înmormântare a Părintelui Ioan Crîngașu, 08 martie 2016:

 

Am primit cu multă durere vestea trecerii din această viață a Preacucernicului Părinte Ioan Crîngașu, preot slujitor la Parohia Sfântul Dumitru – Colentina, Protopopiatul Sector II Capitală. Vrednic și statornic liturghisitor, Părintele Ioan Crîngașu a trecut la cele veșnice în dimineața zilei de duminică, 6 martie 2016, după o scurtă, dar grea suferință.

 

Părintele Ioan s-a născut în data de 21 noiembrie 1958, în satul Valea Popii din comuna Radovanu, județul Călărași. Părinții săi, Gheorghe și Ecaterina, oameni credincioși și iubitori de Biserică, i-au insuflat dragostea de cele sfinte, obișnuindu-l să participe încă din anii copilăriei la slujbele din biserica satului natal.

 

Răspunzând chemării de a sluji lui Dumnezeu, tânărul Ioan și-a îndreptat pașii către Seminarul Teologic din București, după care a urmat cursurile Institutului Teologic de grad universitar din capitală, pe care le-a absolvit în anul 1986. Dragostea față de învățătura de credință l-a îndemnat să aprofundeze studiile teologice, urmând cursuri de masterat în Teologie Biblică în cadrul aceleiași instituții (1995).

 

S-a căsătorit la data de 17 octombrie 1982 cu domnișoara Aurelia Chițu, Dumnezeu binecuvântând familia lor cu trei copii: Dumitru (33 ani), medic stomatolog, Andrei (32 ani), profesor de istorie, și Daniela (30 ani), filolog. Ca tată, el a purtat o grijă deosebită față de educația acestora.

 

Dumnezeu l-a chemat în rândul slujitorilor Sfântului Altar, fiind hirotonit diacon și preot în anul 1983 pe seama Parohiei cu hramul Sfânta Muceniță Filofteia din satul Cunești, comuna Grădiștea, județul Călărași, de către Preasfințitul Părinte Roman Ialomițeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, din încredințarea vrednicului de pomenire patriarh Iustin Moisescu. Slujind la această parohie între anii 1983-1987, a arătat multă sârguință și elan misionar atât în îndrumarea duhovnicească a credincioșilor, cât și în grija față de bunurile bisericești,într-o perioadă în care propovăduirea mesajului evanghelic și lucrările de refacere a edificiilor bisericești erau descurajate. Aflându-se permanent în mijlocul comunității, s-a străduit să împlinească cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos: „Voi sunteți lumina lumii” (Matei 5, 14).Astfel, s‑a ocupat de înfru­musețarea locașului de cult, s‑a implicat în ajutorarea creștinilor aflați în nevoi, în catehizarea tinerilor și în propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu.

 

Între anii 1987-1992, a slujit ca preot paroh la Parohia cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena din comuna Grădiștea, județul Călărași. După cinci ani de slujire aici, a fost transferat la Parohia cu hramul Adormirea Maicii Domnului din comuna Chiselet, județul Călărași, unde a slujit între anii 1992-1995. Aici s-a îngrijit de biserica parohială, monument istoric ridicat în anul 1860, și, cu limitate resurse financiare, a reușit săîntreprindă numeroase lucrări de reparație ale acesteia, să recupereze și să înfrumusețeze casa parohială.

 

În anul 1995, a fost transferat la Parohia Sfântul Dumitru – Colentina din București, unde a slujit timp de 21 de ani, până la momentul mutării sale la cele veșnice.

 

Spirit autodidact, Părintele Ioan Crîngașu nu a încetat cercetarea teologică după absolvirea studiilor de licență și de masterat, aprofundând permanent disciplinele teologice și, în special, studiul Noului Testament, de care a fost atras încă din copilărie. Familia și apropiații povestesc cum, încă din anii tinereții, a învățat singur limba engleză, folosind un manual primit în dar, ulterior adăugând acesteia limbile franceză, germană, ebraică, latină și greacă.

 

Părintele Ioan a manifestat toată viața un comportament smerit, preferând să țină ascunse de ochii celor mulți virtuțile dăruite de Dumnezeu și cultivate printr-un efort continuu. Doar cei foarte apropiați ai săi au cunoscut munca asiduă prin care și-a însușit o vastă cultură teologică. Predicile și catehezele părintelui Ioan Crîngașu au fost apreciate atât de credincioși, cât și de colegii săi coslujitori. A acordat o atenție deosebită formării duhovnicești a credincioșilor, mulți dintre aceștia mărturisind profunzimea și căldura sufletească cu care îi asculta în scaunul Spovedaniei.

Pentru fidelitatea dovedită în slujirea de 29 ani a Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos, i-am oferit părintelui Ioan Crîngașu rangul bisericesc de iconom-stavrofor în anul 2012.

 

În aceste momente de vremelnică despărțire de Părintele Ioan Crîngașu, până la Învierea de obște, ne rugăm ca sufletul Părintelui să se bucure de lumina Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos și de comuniunea cerească a sfinților, în iubirea Preasfintei Treimi. Familiei îndurerate și credincioșilor Parohiei Sfântul Dumitru – Colentina le transmitem un gând părintesc de compasiune și de întărire sufletească.

 

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

 

Cu părintești condoleanțe și binecuvântare pentru cei îndoliați,

 

DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod