documente > Documente principale > Veniturile Agenţiei de pelerinaj Basilica Travel sunt folosite exclusiv pentru activităţi pastorale şi sociale ale Bisericii

Veniturile Agenţiei de pelerinaj Basilica Travel sunt folosite exclusiv pentru activităţi pastorale şi sociale ale Bisericii

Referitor la articolul tendențios intitulat Nu au bani de Catedrală, dar fac bani frumoşi din pelerinaje! Dezvăluiri din culisele afacerilor coordonate de oameni de încredere ai Patriarhului Daniel, publicat pe site-ul Spy News în ziua de 22 august 2016, facem următoarele precizări necesare din perspectiva unei corecte informări:

 

Patriarhia Română a înfiinţat Birouri de pelerinaje cu respectarea legislaţiei în vigoare pentru a veni în întâmpinarea dorinţei unui număr tot mai mare de credincioşi de  a merge în pelerinaj la locurile sfinte creştine. Spre deosebire de excursiile organizate de agenţiile de turism din România,pelerinajele organizate de Patriarhia Română au o importantă dimensiune pastoral-duhovnicească.Din acest motiv, dar și datorită serviciilor profesioniste performante de care beneficiază, un număr tot mai mare de români din ţară şi din diaspora română preferăAgenția de pelerinaja Patriarhiei Române.

Agenţia de pelerinaj BASILICA TRAVELa Patriarhiei Române este organizată  ca societate comercială potrivit legislaţiei române şi europene în vigoare, cu autorizare de funcţionare şi brevet din partea Ministerului Turismului,fiind plătitoare exemplară de taxe şi impozite, inclusiv de TVA, ca și celelalte agenţii de turism din România.Diferenţa faţă de alte agenţii de turism constă în faptul că veniturile realizate de BASILICA TRAVEL sunt folosite exclusiv pentru opera culturală, pastorală şi social-filantropică a Bisericii.

În mod concret, din veniturile obținute prin pelerinaje este sprijinită consistent şi constant activitatea misionar-culturală a câtorva componente ale Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române, şi anume: Radio TRINITAS,Televiziunea TRINITASZiarul LUMINA (în special suplimentulLumina Pelerinului), prin care se edifică spiritual Biserica din sufletele credincioşilor români în fiecare zi.

În virtutea unui parteneriat cuAsociația Nevăzătorilor din România, Agenția BASILICA TRAVEL a oferit și oferă pelerinaje gratuite pentru persoane nevăzătoare. De serviciile gratuite ale Agenției  s-au bucurat, adesea, copiii dinCentrul Sfânta Sofia din București. Agenția BASILICA TRAVEL a contribuit major la îmbunătățirea condițiilor de cazare dinAşezământul românesc de la Ierihon, precum și la renovarea şi dotarea spațiilor de cazare de laBaza de odihnă şi tratament „Sfântul Pantelimon” a Centrului social-pastoral „Sfânta Maria” – Techirghiol, precum şi la alte nevoi urgente ale Patriarhiei.

Menționăm că pe lângă susţinerea multiplelor activităţi social-filantropice, cultural-misionare şi educaţionale desfăşurate permanent de Patriarhia Română,  veniturile obținute din activitatea Agenției BASILICA TRAVEL sunt folosite uneori şi pentru ajutorarea pelerinilor săraci, bătrâni sau tineri.

În acest context regretăm faptul că site-ul Spy Newsnu a manifestat acelaşi interes profesional și pentru informaţiile statistice date publicităţii la începutul acestui an de Patriarhia Română în legătură cu opera social-filantropică a Bisericii.

Dacă ar fi acordat atenţia cuvenită acelor informaţii statistice, ar fi aflat că în Patriarhia Română funcţionează 766 de instituţii şi servicii sociale destinate tuturor categoriile defavorizate, inclusiv persoane sinistrate. Astfel, în anul 2015,la nivelul Patriarhiei Române, s-au cheltuit aproape 123 milioane de lei exclusiv pentru opera social-filantropică a Bisericii.

De aceea, termenul profit este impropriu cultelor religioase, întrucât la sfârşitul fiecărui ansumele rămase necheltuite sunt transferate pentru susţinerea activităţii, proiectelor şi programelor Bisericii aflate în derulare pe anul următor.

În concluzie, considerăm că articolul publicat de Spy Newseste unul incorect şi tendenţios, pentru a descuraja susţinerea construirii Catedralei Naţionale dedicată Eroilor Români din toate timpurile.

 Biroul de Presă al Patriarhiei Române

 

pelerini-BASILICA-TRAVEL

 

Foto Evenimente
Anul omagial - 2023
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod