Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a vizitat duminică, 08 noiembrie 2015, Casa memorială Teoctist Patriarhul din localitatea Tocileni, judeţul Botoşani. Alături de Preafericirea Sa s-a aflat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, dimpreună cu mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Patriarhul României a fost întâmpinat de mai mulţi credincioşi din localitatea Tocileni, precum şi de numeroşi clerici.
Cu acest prilej, Preafericirea Sa a dăruit pentru Casa Memorială Teoctist Patriarhul, mai multe cărţi: albumul Patriarhii României, Anuarul Patriarhiei Române, Acte și Tomosuri privind canonizarea sfinților români, Dicționarul ierarhilor români și străini - slujitori ai credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române.
„Ne bucurăm că am putut vedea casa memorială a Părintelui Patriarh de vrednică pomenire Teoctist şi am ascultat vocea lui în cadrul interviului realizat cu mulţi ani în urmă la TRINITAS. Felicităm pe domul primar, pe Înaltpreasfinţitul Teofan şi pe toţi care au contribuit la organizarea acestui muzeu, dar şi pe toţi cei care intră cu recunoştinţă, cu bucurie, cu respect şi cu preţuire ca să cinstească memoria unui mare patriot, un iubitor de Hristos, de Biserică şi de neam românesc”, a spus Preafericirea Sa.
***
Construită de autorităţile locale, casa memorială a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist Arăpaşu expune spre vizionare bunuri personale ale fostului ierarh, donate muzeului de Patriarhia Română şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, şi este decorată cu obiecte tradiţionale specifice zonei Botoşani. Casa memorială Teoctist Patriarhul a fost realizată după o fotografie din arhiva personală a familiei Arăpaşu. Construcţia, în stilul specific arhitecturii moldoveneşti, este formată din tindă şi două odăi, prispă şi acoperiş din stuf, şopron pentru unelte agricole şi coşar împletit din nuiele în ogradă. În cadrul aşezământului sunt expuse mitra, toiagul arhieresc şi veşmintele fostului patriarh, dar şi cărţile scrise de acesta, obiecte ce au aparţinut familiei sale, o bibliotecă cu cele 17 volume de predici, precum şi numeroase medalii, plachete şi distincţii dobândite de patriarh în timpul vieţii.