Academia Română a organizat, vineri, 27 noiembrie 2015, începând cu ora 11:00, o sesiune consacrată Zilei de 1 decembrie 1918 - Ziua Națională a României - în Aula Academiei Române.
După intonarea Imnului Național, Președintele Academiei, Ionel-Valentin Vlad, a evocat momentul istoric ce a marcat Marea Unire din 1918.
„Realizarea unităţii depline a statului român la 01 decembrie 1918 a fost organizarea unor intelectuali de elită cu o formaţie foarte solidă, a zecilor de mii de ţărani care cu preţul vieţii au participat pe câmpurile de luptă pentru apărarea teritoriului naţional. Luptele care s-au dat în Primul Război Mondial au însemnat pentru români nişte jertfe uriaşe. A fost o lecţie de patriotism care va rămâne ca un exemplu luminos pentru întreaga perioadă care s-a scurs de atunci şi până aici. Făptuitorii acestei Mari Uniri ne-au dat o lecţie sacră: a unităţii, a solidarităţii, a renunţării la orgolii deşarte, a punerii interesului naţional înaintea ambiţiilor persoanle sau de grup, a promovării toleranţei şi respectului reciproc”, a evidenţiat Preşedintele Academiei Române.
Prezent la eveniment, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt intitulat Biserica poporului român a contribuit intens la Marea Unire a acestuia într-un stat unitar, în care a vorbit despre contribuția Bisericii Ortodoxe Române la unirea neamului românesc, din care redăm un fragment: „Realizarea unității naționale de la 1 decembrie 1918 a fost posibilă şi cu aportul Bisericii Ortodoxe Române, care a sprijinit Marea Unire a tuturor provinciilor românești într-un stat român unitar, Biserica fiind împreună cu poporul în toate eforturile sale de cultivare a conștiinței naționale şi de afirmare a dorinței de unitate națională, în toate provinciile româneşti, dar mai ales în Transilvania, Basarabia şi Bucovina. Pentru toate binefacerile Marii Unirii, aducem astăzi mulțumire lui Dumnezeu Cel preaslăvit în Sfânta Treime şi pomenim cu recunoştinţă pe toţi eroii români care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român. Este semnificativ faptul că Sfânta Treime este hramul catedralelor din marile orașele transilvănene care au militat pentru Unire: Sibiu, Blaj, Alba-Iulia şi Arad, deoarece Sfânta Treime devenise simbolul dorinţei de unitate într-un singur stat al celor trei mari provincii româneşti: Țara Românească, Moldova şi Transilvania”. Cuvântul integral poate fi citit aici.