festivalul-concurs-naional-de-muzica-bisericeasca-laudai-pe-domnul- > 2018 > FESTIVALUL-CONCURS NAŢIONAL DE MUZICĂ BISERICEASCĂ LĂUDAŢI PE DOMNUL! - EDIȚIA A XI-A, 2018

FESTIVALUL-CONCURS NAŢIONAL DE MUZICĂ BISERICEASCĂ LĂUDAŢI PE DOMNUL! - EDIȚIA A XI-A, 2018

Ediția a XI-a a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul! a fost organizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educaţional al Administrației Patriarhale, în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din București, în perioada 11 iunie – 27 octombrie 2018. 

 

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918, această ediție a festivalului-concurs a fost dedicată tuturor celor care, de-a lungul veacurilor, prin dragostea lor jertfelnică, au apărat unitatea de credință a românilor și au contribuit la cultivarea și consolidarea conștiinței naționale.

Laudati-pe-Domnul-100

 

Festivalul-concurs s-a desfășurat pe două secțiuni: A. Interpretare (necompetitivă) și B. Compoziție (competitivă). 

 

 

În cadrul secțiunii A. Interpretare, au fost invitate coruri reprezentative la nivel național și internațional, din zone istorice ale României, mixte sau de voci egale. Acestea sunt: Corul de Copii Radio, din București (înființat în 1945); Corul Bărbătesc din Finteușu Mare, județul Maramureș (înființat în ziua de 1 decembrie 1918); Grupul Psaltic al Mănăstirii Nera, din județul Caraș-Severin (câștigător al Marelui premiu în cadrul ediției a VIII-a a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul!); Corala Bărbătească Te Deum Laudamus, din București (înființată în 1990); Capela Corală Moldova a Instituției Publice Naționale a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova”, din Chișinău, Republica Moldova (fondată în 1944). Repertoriul abordat a fost în limba română și a inclus cântări religioase ortodoxe, cântări patriotice, folclor autentic sau prelucrat.

 

 

Au fost organizate trei concerte: în ziua de 26 octombrie 2018, la Biserica Sfântul Elefterie – Nou, Paraclis Patriarhal și la Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București, iar în ziua de 27 octombrie 2018, la Palatul Patriarhiei.

 

 

În cadrul secţiunii B. Compoziție, concurenții au compus piese muzicale, pentru cor mixt sau de voci egale, a cappella,cu sau fără instrumente neacordabile (exemple – toacă, clopot, trianglu etc.), având ca temă unitatea de credință și de neam a poporului român. Compozițiile sunt în primă audiție și nepublicate până în prezent, având durata între 3 și 6 minute.

 

Întrunirea juriului secțiunii B. Compoziție a avut loc în ziua de 20 septembrie 2018, la Centrul Cultural-Social Sfântul Nectarie de la Eghina, al Mănăstirii Radu Vodă din București. Juriul a fost format din: d-l prof. univ. dr.  Dan Buciu, profesor la Universitatea Națională de Muzică din București; d-l conf. univ. dr. Grigore Cudalbu, de la Universitatea Națională de Muzică din București; pr. lect. univ. dr. Stelian Ionașcu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, dirijorul Coralei Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.

 

În urma evaluării celor șase lucrări înscrise în concurs, compozitorii clasaţi pe primele trei locuri au fost invitați la București, pentru a fi premiaţi în ziua de 27 octombrie 2018, hramul Catedralei Patriarhale.

 

Laudati-pe-Domnul-129

 

 

Câștigătorii secțiunii B. Compoziție sunt: Premiul I – d-l Matei Pop, dirijor la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca; Premiul al II-lea – d-l Alexandru Semeniuc, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași; Premiul al III-lea – d-l Dorin Alexandru Hotea, elev la Seminarul Teologic Liceal Sfântul Iosif Mărturisitorul din Baia Mare.

 

Spectacolul final din cadrul festivalului-concurs a avut loc în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, în ziua de 27 octombrie 2018, între orele 18.00-20.00.

 

Prezentatori ai acestui eveniment au fost Tomi Cristin, actor la Teatrul Național I. L. Caragiale din București, Alina Tomi, actriță a Teatrului Evreiesc de Stat și Ana-Maria Tomi, prezentatoarea emisiunii Întrebările adolescenților de la Radio Trinitas.

 

Spectacolul s-a deschis cu imnul „Deșteaptă-te, române”.

 

În cadrul secțiunii A. Interpretare, corurile invitate au prezentat câte 4-5 piese muzicale din repertoriul românesc, evidențiind frumusețea și bogăția muzicii bisericești, contribuția acesteia la promovarea limbii române și la cultivarea conștiinței unității de credință și de neam a românilor de pretutindeni.

 

La sfârșitul concertului, dirijorii acestor coruri au primit diplome și medalii omagiale, iar compozitorii clasați pe primele trei locuri în cadrul secțiunii B. Compoziție au primit premii de la Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

Totodată, d-l Voicu Popescu a primit Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur pentru întreaga sa activitate, ca dirijor al Corului de Copii Radio, al Corului SOUND și al Corului Național de Cameră Madrigal.

 

În continuare, sunt prezentate lucrările câștigătoare în cadrul secțiunii B. Compoziție a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul!, ediția a XI-a, 2018:

 

Premiul I  

Premiul II 

Premiul III

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod