Ediția a X-a (aniversară) a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul! a fost organizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educaţional al Administrației Patriarhale, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, în perioada 1 martie – 27 octombrie 2017.
Până în anul 2017, la ediţiile acestui festival-concurs au participat coruri reprezentând instituţii de învăţământ teologic, catedrale chiriarhale, licee de artă, protopopiate, parohii, mănăstiri şi universităţi din ţară. Totodată, compozitori de muzică din cuprinsul Patriarhiei Române au realizat piese muzicale, cu diferite teme (Crezul ortodox, familia creştină, Taina Sfântului Maslu, chinonicul duminical, Heruvicul din Joia Mare, cântări din cadrul Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur), au compus colinde religioase şi piese româneşti de inspiraţie folclorică.
Ediţia aniversară a cuprins patru secţiuni: A. Interpretare muzică psaltică, B. Interpretare muzică corală, C. Compoziţie muzică psaltică şi D. Compoziţie muzică corală.
În cadrul secțiunii A. Interpretare muzică psaltică,au participat 5 coruri consacrate în viaţa muzicală naţională şi/sau internaţională, având în componenţă 25-35 de membri. Proba de concurs a constat în interpretarea a două piese muzicale, la alegere (aceleaşi în toate etapele concursului): o piesă din slujba Vecerniei/a Utreniei şi o piesă din slujba Sfintei Liturghii (glasuri şi autori diferiţi, repertoriu în limba română), maximum 12 minute în total. În etapa de preselecție, juriul a fost format din: Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal (președinte de onoare); d-l prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță, prorector al Universității Naționale de Muzică din București, dirijorul Corului „Psalmodia”; d-l lect. univ. dr. Eugen Dan Drăgoi, de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, dirijor la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galați, compozitor; arhid. prof. dr. Constantin Răzvan Ștefan, de la Seminarul Teologic Ortodox din București, dirijorul Corului Bărbătesc „Cantus Domini”.
În cadrul secțiunii B. Interpretare muzică corală, au participat 14 coruri consacrate în viaţa muzicală naţională şi/sau internaţională, mixte sau de voci egale, având în componenţă 25-35 de membri. Proba de concurs a constat în interpretarea a trei piese muzicale, la alegere (aceleaşi în toate etapele concursului): o piesă religioasă ortodoxă din repertoriul românesc, o piesă religioasă sau laică din repertoriul internaţional, o piesă românească de inspiraţie folclorică/o piesă românească patriotică, maximum 12 minute în total. În etapa de preselecție, juriul a fost format din: Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal (președinte de onoare); d-l Voicu Popescu, dirijorul Corului de Copii Radio; d-l conf. univ. dr. Grigore Cudalbu, de la Universitatea Națională de Muzică București, compozitor; pr. lect. univ. dr. Stelian Ionașcu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”din București, dirijorul Coralei „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.
Anul 2017 a fost declarat în Patriarhia Română An omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi An comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. Acest aspect a fost reflectat în proba de concurs din cadrul secţiunilor de compoziţie. Prin compoziţiile realizate, concurenţii au contribuit la cinstirea sfintelor icoane şi la cultivarea recunoştinţei faţă de toţi cei care au mărturisit credinţa ortodoxă în vremuri grele.
Astfel, în cadrul secţiunii C. Compoziţie muzică psaltică, 11 concurenţi au compus piese muzicale în glasul 2, pe textul de la Slava Stihoavnei din Duminca Ortodoxiei, dedicată sfintelor icoane. Juriul a fost format din: Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal (președinte de onoare); d-l prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță, prorector al Universității Naționale de Muzică din București, dirijorul Corului „Psalmodia”; d-l lect. univ. dr. Eugen Dan Drăgoi, de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, dirijor la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galați, compozitor; arhid. prof. dr. Constantin Răzvan Ștefan, de la Seminarul Teologic Ortodox din București, dirijorul Corului Bărbătesc „Cantus Domini”.
În cadrul secţiunii D. Compoziţie muzică corală, 3 concurenţi au compus piese muzicale, pentru cor mixt sau de voci egale, a cappella, cu sau fără instrumente neacordabile, având ca temă mărturisirea credinţei în temniţele comuniste din România. Juriul a fost format din: Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal (președinte de onoare); d-l Voicu Popescu, dirijorul Corului de Copii Radio; d-l conf. univ. dr. Grigore Cudalbu, de la Universitatea Națională de Muzică București, compozitor; pr. lect. univ. dr. Stelian Ionașcu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”din București, dirijorul Coralei „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.
Întrunirea juriilor secțiunilor de interpretare (etapa de preselecție) și a juriilor secțiunilor de compoziție a avut loc în zilele de 28 și 29 septembrie 2017, la Centrul Cultural-Social „Sfântul Nectarie de la Eghina”, al Mănăstirii Radu Vodă din București.
Corurile clasate pe primele trei locuri în etapa de preselecție – la fiecare dintre secțiunile A și B – au dat răspunsurile la biserici şi la mănăstiri din Bucureşti, în timpul Sfintei Liturghii, cu ocazia prăznuirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Cu acest prilej, corurile participante au adus bucurie şi speranţă, devenind, prin muzica bisericească, mărturisitori ai credinţei în societatea de azi. De asemenea, aceste coruri au concurat și au fost premiate în etapa națională (finală) a festivalului-concurs. Totodată, compozitorii clasaţi pe primele trei locuri – la fiecare dintre secțiunile C și D – au fost premiaţi în etapa națională.
Etapa finală a festivalului-concurs a avut loc la Palatul Patriarhiei, în ziua de 27 octombrie 2017, între orele 18.00-20.00. La acest eveniment au participat membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, conducători și reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe Autocefale, oameni de cultură. Prezentator al spectacolului-concurs a fost actorul Tomi Cristin, de la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București. Invitatul special al evenimentului, maestrul Tudor Gheorghe, a susținut un recital de muzică și poezie, dedicat mărturisirii credinței ortodoxe în temnițele comuniste. La finalul spectacolului-concurs, acesta a primit, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române.
În etapa națională, juriul secțiunii A. Interpretare muzică psaltică a fost format din: Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal (președinte de onoare); d-l prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță, prorector al Universității Naționale de Muzică din București, dirijorul Corului „Psalmodia”; arhid. lect. univ. dr. Gabriel Constantin Oprea, de la Universitatea Națională de Muzică din București, dirijorul Grupului „Stavropoleos”; arhid. prof. dr. Constantin Răzvan Ștefan, de la Seminarul Teologic Ortodox din București, dirijorul Corului Bărbătesc „Cantus Domini”. Juriul secțiunii B. Interpretare muzică corală a fost format din: d-l prof. univ. dr. Constantin Râpă, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, compozitor, muzicolog, dirijorul Corului „Antifonia”; d-l Voicu Popescu, dirijorul Corului de Copii Radio; pr. lect. univ. dr. Stelian Ionașcu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”din București, dirijorul Coralei „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.
Corurile finaliste au obținut următoarele premii: secțiunea A. Interpretare muzică psaltică – Grupul Bizantin „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din Arhiepiscopia Tomisului (Medalie de aur, 97 de puncte); Corul „Byzantion” din Arhiepiscopia Iașilor (Medalie de aur, 93,33 puncte); Corul Vlaho-Bizantin din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (Medalie de aur, 91 puncte); secțiunea B. Interpretare muzică corală – Corul „Cvartson” din Arhiepiscopia Iașilor (Medalie de aur, 95 puncte); Corala „Sfinții Arhangheli” – Paris din Mitropolia Ortodoxă a Europei Occidentale și Meridionale (Medalie de aur, 92 de puncte); Corul de Cameră „Excelsior” din Arhiepiscopia Timișoarei (Medalie de aur, 90 de puncte).
Câștigătorii secțiunilor de compoziție sunt: secțiunea C. Compoziție muzică psaltică – d-l Qaramah Khalid-Mihail, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București(Premiul I, 97 de puncte); d-l Cernătescu Cătălin, de la Școala Gimnazială Nr. 79 din București(Premiul al II-lea, 96 de puncte); pr. Alexandru Cristian, de la Parohia Afumați 2, din județul Ilfov (Premiul al III-lea, 95 de puncte); secțiunea D. Compoziție muzică corală – d-l drd. Murariu Alexandru-Ștefan, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (Premiul I, 94 de puncte); d-l lect. univ. dr. Pop Matei, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (Premiul al II-lea, 89 de puncte); d-l Iacob Ilie-Adrian, de la Universitatea de Vest Timișoara (Premiul al III-lea, 46 de puncte).
Compozițiile câștigătoare sunt prezentate în continuare:
Secţiunea C: Premiul I - Qaramah Khalid-Mihail
Secţiunea C: Premiul al II-lea - Cernătescu Cătălin
Secţiunea C: Premiul al III-lea - Pr. Cristian Alexandru
Secţiunea D: Premiul I - Murariu Alexandru-Ştefan
Secţiunea D: Premiul al II-lea - Pop Matei
Secţiunea D: Premiul al III-lea - Iacob Ilie-Adrian