Etapa finală a Festivalului-Concurs

FESTIVALUL-CONCURS NAŢIONAL DE MUZICĂ BISERICEASCĂ LĂUDAŢI PE DOMNUL! - EDIȚIA A XIV-A, 2022

 

Ediția a XIV-a a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul!, organizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educaţional al Administrației Patriarhale, în cooperare cu Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București, reprezintă un eveniment semnificativ în cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

 

Această ediție a reunit coruri și compozitori de muzică bisericească, fiind organizată în perioada 7 iulie – 27 octombrie 2022, în contextul Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și al Anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț. Festivalul-concurs s-a desfășurat pe două secțiuni: A. Interpretare (necompetitivă) și B. Compoziție (competitivă). 

  

Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț a dinamizat nu numai mișcarea duhovnicească și liturgică ce-i poartă numele, ci și muzica ortodoxă a locului. Spre anul 1782, acesta a înființat la Mănăstirea Neamț Școala slavonă de cântări bisericești și un cor numit Corul rusesc de muzică vocală, spre a-l deosebi de mai vechiul cor monodic bizantin.

  

În acord cu tradiția muzicală ortodoxă din timpul acestui sfânt isihast, în cadrul Secțiunii A. Interpretare a festivalului-concurs, au fost invitate să participe opt coruri/grupuri corale de diferite tipuri: psaltice sau armonice, parohiale sau mănăstirești, mixte sau de voci egale. Acestea sunt: Grupul Psaltic Sfânta Ecaterina din București, Corul Vlaho-Bizantin al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Corul de Copii Radio, Corala Bărbătească Ortodoxă Te Deum Laudamus, Corul Bărbătesc Cantus Domini, Corul Parohiei Sfântul Nicolae Dintr-o Zi din București, Grupul Psaltic Eustatie Protopsaltul al Mănăstirii Putna, Corul de Cameră Preludiu al Centrului Național de Artă Tinerimea Română. 

 

În etapa finală, care s-a desfășurat la București, în perioada 25-27 octombrie 2022, corurile invitate au oferit răspunsurile la Vecernie și la Sfânta Liturghie, au participat la evenimente academice, având ca temă practicile liturgico-muzicale din timpul Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, au susținut concerte de muzică bisericească, apreciate de publicul larg. Astfel, aceste coruri au contribuit la preamărirea lui Dumnezeu și la sporirea comuniunii frățești prin cântarea liturgică, au evidențiat rolul rugăciunii și al cântării liturgice în viața Bisericii și a credincioșilor, au promovat interpretarea autentică a muzicii bisericești. 

 

Programul etapei finale a fost următorul: 

 

ZIUA I (MARȚI, 25 OCTOMBRIE 2022) 

 

Orele 12.00-14.00, Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul a Universității din București: deschiderea oficială a festivalului-concurs – concert de muzică bisericească, susținut de Grupul Psaltic Sfânta Ecaterina din București; comunicare despre tradiția muzicală ortodoxă în timpul Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, susținută de: d-l prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță, prorector al Universității Naționale de Muzică din București (Practici liturgico-muzicale ortodoxe în Moldova în timpul Sfântului Paisie Velicikovki); pr. conf. univ. dr. Stelian Ionașcu (Sfântul Paisie de la Neamț și primele crâmpeie de cântare corală la români) și pr. lect. univ. dr. Zaharia Matei (Rugăciune și psalmodie în spiritualitatea isihastă), de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București; moderator – d-l Răzvan Bucuroiu.

 

Orele 17.00-20.00, Așezămintele Brâncovenești Biserica Domnița Bălașa: Vecernie (răspunsuri – Corul Vlaho-Bizantin al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei); concert de muzică bisericească, susținut de Corul Vlaho-Bizantin al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, de Corul de Copii Radio și de Corala Bărbătească Ortodoxă Te Deum Laudamus și prezentat de d-l Silviu Biriș.

 

ZIUA A II-A (MIERCURI, 26 OCTOMBRIE 2022) 

 

Orele 9.30-11.30, Biserica Turea din cadrul Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti din București: Sfânta Liturghie (răspunsuri – Grupul Psaltic Sfânta Ecaterina din București).

Orele 15.00-16.30, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București, scena Dumitra: concert de muzică religioasă, susținut de Corul Bărbătesc Cantus Domini și de Corul Parohiei Sfântul Nicolae Dintr-o Zi din București și prezentat de d-na Bianca Brad.

 

ZIUA A III-A (JOI, 27 OCTOMBRIE 2022) 

 

Orele 18.00-19.30, Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei: concert de muzică bisericească, susținut de Grupul Psaltic Eustatie Protopsaltul al Mănăstirii Putna și de Corul de Cameră Preludiu al Centrului Național de Artă Tinerimea Română; la finalul evenimentului, cele opt coruri invitate în cadrul Secțiunii A. Interpretare au primit diploma și medalia Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului; Corul de Cameră Preludiu al Centrului Național de Artă Tinerimea Română a primit și Diploma de onoare Sfântul Apostol Andrei – Ocrotitorul României, la împlinirea a 50 de ani de activitate muzicală în toamna anului 2022; de asemenea, a avut loc premierea câștigătorilor Secțiunii B. Compoziție; prezentatori – d-na Bianca Brad și d-l Silviu Biriș.

 

Toate concertele au fost transmise în direct pe paginile de Youtube și Facebook ale Trinitas TV și pe pagina de Facebook a festivalului-concurs. Concertul final, din ziua de 27 octombrie 2022, a fost transmis în direct de Radio Trinitas și Trinitas TV.

 

În cadrul Secțiunii B. Compoziție,  23 de concurențiau realizat lucrări unitare, cuprinzând cântări selectate din slujba Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț (la Categoria I. Lucrări psaltice) sau au compus lucrări pentru cor mixt sau de voci egale, a cappella, folosind textul rugăciunii lui Iisus: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul” (la Categoria a II-a. Lucrări religioase armonice/polifonice). 

 

Lucrările au fost evaluate la Seminarul Teologic Ortodox Nifon Mitropolitul din București, în ziua de 6 octombrie 2022.Rezultatele evaluării au fost publicate pe site-ul www.patriarhia.ro, în Ziarul Lumina și pe pagina de Facebook a festivalului-concurs:

 

CATEGORIA I. LUCRĂRI PSALTICE

 

Premiul I – d-l Cătălin-Alin Cernătescu, asistent cercetare științifică la Universitatea Națională de Muzică București; Premiul al II-leapr. Virgil-Ioan Nanu, preot la Mănăstirea Stavropoleos din București; Premiul al III-leapr. Cristian Alexandru, preot la Parohia Afumați II, Protoieria Ilfov Nord și d-l Andrei Predescu, corist în cadrul Coralei Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.

 

CATEGORIA A II-A. LUCRĂRI RELIGIOASE ARMONICE/POLIFONICE

 

Premiul I – d-l Alexandru Semeniuc, student la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași; Premiul al II-lea – d-l Dorin Alexandru Gelu Hotea, student la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca; Premiul al III-lea – d-l Mihnea Dușcă, elev la Seminarul Teologic Ortodox Nifon Mitropolitul din București.

 

Lucrările clasate pe primele două locuri la Categoria I. Lucrări psaltice, realizate de compozitorii Cătălin Cernătescu și pr. Virgil Ioan Nanu, au fost interpretate în primă audiție de Grupul Psaltic Sfânta Ecaterina din București la concertul de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul a Universității din București. 

 

Compozitorii clasați pe primele trei locuri la fiecare categorie a secțiunii au primit diploma festivalului-concurs, cărţi şi bani în cadrul concertului final din ziua de 27 octombrie 2022, de la Palatul Patriarhiei. 

 

În continuare, sunt prezentate lucrările câștigătoare în cadrul Secțiunii B. Compoziție a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul!, ediția a XIV-a, 2022. 

 

 

CATEGORIA I

Premiul I

Premiul al II-lea
Premiul al III-lea
Premiul al III-lea

 

CATEGORIA A II-A

Premiul I
Premiul al II-lea
Premiul al III-lea

 

 

 

 

 

Foto Evenimente
Anul omagial - 2024
Filantropia Bisericii
Hotărâri ale Sfântului Sinod