FESTIVALUL-CONCURS NAŢIONAL DE MUZICĂ BISERICEASCĂ LĂUDAŢI PE DOMNUL! - EDIȚIA A XV-A, 2023
Ediția a XV-a a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul! a fost organizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educaţional al Administrației Patriarhale, în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea Națională de Muzică din București și Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București. Festivalul-concurs s-a desfășurat în perioada 1 martie – 27 octombrie 2023, în Anul comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti, când s-au împlinit 200 de ani de la publicarea primelor tipărituri de muzică psaltică în limba română.
Anul 2023 a fost un prilej de comemorare a celor care s-au ostenit prin lucrarea lor, inspirată de Duhul Sfânt, să compună cântări bisericești și să le interpreteze, inclusiv a compozitorilor și a psalților de pe teritoriul țării noastre, creatori de cultură și limbă națională. În acest context, în ziua de 25 octombrie 2023, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea Sfântului Cuvios Macarie Protopsaltul, aspect primit cu multă bucurie de participanții în etapa finală a festivalului-concurs. În Prefața la Irmologhionul publicat în anul 1823, la Viena,Sfântul Cuvios Macarie Protopsatul adresa cântărețului roman următorul îndemn: „Pentru acestea toate, te rog, iubitule patriot cântăreţ român, ca de acum înainte să te faci adevărat slăvit român, şi cu râvna şi cu fapta, să te faci iubitor de neam și folositor Patriei. Cântă de acum înainte vitejeşte și cu îndrăzneală orice cântare în limba Patriei tale, cu minunata fireasca dulce glăsuire a Patriei tale, cu înţelegere, cu evlavie, cu dragoste către milostivul Dumnezeu şi către Preacurata Maica Lui”.
Ediția a XV-a a festivalului-concurs s-a desfășurat pe două secțiuni:
În cadrul Secțiunii A. Interpretare, în etapa mitropolitană (2-13 octombrie 2023), au concurat 19 grupuri psaltice ale instituţiilor de învăţământ teologic preuniversitar (seminarii şi licee teologice), având în componenţă 20-25 de persoane (elevi/eleve în instituţia reprezentată). Șase grupuri psaltice, calificate din etapa mitropolitană, au concurat în etapa națională, care s-a desfășurat în perioada 25-27 octombrie 2023, la București. Proba de concurs, în ambele etape, a constat în interpretarea a două cântări psaltice: o piesă impusă (Axion, plagalul glasului I, din repertoriul Sfântului Cuvios Macarie Protopsaltul) și o piesă la alegere din repertoriul următorilor compozitori români: Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul, Anton Pann sau Dimitrie Suceveanu.
În cadrul Secțiunii B. Compoziție, s-au înscris 16 compozitori de muzică din țară, 10 la Categoria I. Lucrări psaltice și șase la Categoria a II-a. Lucrări religioase armonice/polifonice. În contextul Anului comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti, concurenții înscriși la Categoria I. Lucrări psaltice au realizat lucrări cuprinzând cântări din slujba Sfântului Cuvios Ioan Damaschin. De asemenea, în contextul Anului omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice, concurenții înscriși la Categoria a II-a. Lucrări religioase armonice/polifonice au realizat lucrări pentru cor mixt sau de voci egale, a cappella, folosind textul condacului Întâmpinării Domnului, alcătuit de Sfântul Roman Melodul. Întrunirea juriilor Secțiunii B. Compoziție a avut loc în ziua de joi, 5 octombrie 2023, la Mănăstirea Radu Vodă din București – Centrul Cultural-Social Sfântul Nectarie de la Eghina.
La încheierea evaluării, concurenţii au avut posibilitatea să se întâlnească on-line cu membrii celor două jurii, în vederea analizării lucrărilor înscrise în concurs. Rezultatele evaluării au fost publicate pe site-ul www.patriarhia.ro, în Ziarul Lumina și pe pagina de Facebook a festivalului-concurs. Compozitorii clasați pe primele trei locuri la fiecare categorie au fost premiați în cadrul concertului final al festivalului-concurs, în ziua de vineri, 27 octombrie 2023, la Palatul Patriarhiei.
În etapa finală, care s-a desfășurat la București, în perioada 25-27 octombrie 2023, cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, s-au organizat mai multe evenimente:
Miercuri, 25 octombrie 2023, între orele 10.00-19.00, în Sala Auditorium a Universității Naționale de Muzică din București, s-a desfășurat conferința cu tema 200 de ani de românire. Imnografi şi cântăreţi bisericeşti pe teritoriul românesc. Au participat profesori și cercetători în muzicologia bizantină din România și din afara țării: doamna Maria Alexandru (Tesalonic), domnul Achilleas Chaldaiakis (Atena), doamna Elena Chircev (Cluj-Napoca), doamna Veronica Demenescu (Arad), domnul Nicolae Gheorghiță (București), părintele Vasile Grăjdian (Sibiu), părintele Stelian Ionașcu (București), părintele Zaharia Matei (București), părintele Cristian Mazilița (Craiova), domnul Costin Moisil (București) și domnul Adrian Sârbu (Iași). Mai multe prezentări din cadrul conferinței au fost despre tipăriturile muzicale psaltice ale Sfântului Cuvios Macarie Protopsaltul. Cu ocazia conferinței, Biblioteca Sfântului Sinod a organizat o expoziție de manuscrise și cărți muzicale bisericești, inclusiv tipărituri ale Sfântului Cuvios Macarie Protopsaltul.
Joi, 26 octombrie 2023, între orele 19.00-21.00, în Sala George Enescu a Universității Naționale de Muzică din București, a avut loc concertul de muzică psaltică,susținut de Grupul psaltic Tronos Junior, de Formația de muzică bizantină Psalmodia a Universității Naționale de Muzică din București și de prof. Achilleas Chaldaiakis, cu participarea unui public numeros. Concertul a fost prezentat de Adriana Ene și Silviu Biriș.
Vineri, 27 octombrie 2023, între orele 9.00-12.00, la șase biserici din București, de ziua Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de grupurile psaltice ale seminariilor și liceelor teologice, calificate în etapa națională, astfel: Corul Seminarului Teologic Ortodox din București – la Catedrala Sfântul Spiridon Nou; Grupul Psaltic Basileus al Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Vasile cel Mare din Iași – la Aşezămintele Brâncoveneşti Biserica Domniţa Bălaşa; Grupul Psaltic Apulum al Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Simeon Ștefan din Alba Iulia – la Biserica Sfântul Elefterie Nou; Grupul Psaltic al Colegiului Ortodox Mitropolitul Nicolae Colan din Cluj-Napoca – la Parohia Sfânta Ecaterina – Paraclis Universitar; Grupul Psaltic Sfântul Grigorie Teologul al Seminarului Teologic Sfântul Grigorie Teologul din Craiova – la Biserica Şerban Vodă; Corul Bărbătesc al Seminarului Teologic Ortodox din Arad – la Biserica Turea din incinta Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti din Bucureşti.
În aceeași zi, între orele 18.00-20.15, în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, s-au desfășurat: concursul de interpretare, cu participarea celor șase grupuri psaltice, calificate din etapa mitropolitană în etapa națională; concertul de muzică psaltică,susținut de Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale și de prof. Achilleas Chaldaiakis; festivitatea de premiere a compozitorilor, a grupurilor psaltice și a invitaților speciali. Și acest eveniment a fost prezentat de Adriana Ene și Silviu Biriș. La finalul concertului, membrii juriului s-au întâlnit cu dirijorii grupurilor psaltice concurente. Toți participanții în etapa finală au avut posibilitatea de a se închina icoanei Maicii Domnului Panaghia Soumela și Sfintelor Moaște.
Evenimentele din etapa națională au fost transmise în direct: pe pagina de YouTube a Studio Spectacole UNMB/pe pagina de Facebook a festivalului-concurs/pe paginile de YouTube și Facebook ale Trinitas TV. Concertul final, din ziua de 27 octombrie 2023, a fost transmis în direct de Radio Trinitas și Trinitas TV.
Câștigătorii ediției a XV-a a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul! sunt:
SECȚIUNEA A. INTERPRETARE:
Premiul I – Grupul Psaltic Basileus al Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Vasile cel Mare din Iași (Arhiepiscopia Iașilor);
Premiul al II-lea – Corul Seminarului Teologic Ortodox din București (Arhiepiscopia Bucureștilor);
Premiul al II-lea – Grupul Psaltic Sfântul Grigorie Teologul al Seminarului Teologic Sfântul Grigorie Teologul din Craiova (Arhiepiscopia Craiovei);
Mențiune – Grupul Psaltic Apulum al Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Simeon Ștefan din Alba Iulia (Arhiepiscopia Alba Iuliei);
Mențiune – Corul Bărbătesc al Seminarului Teologic Ortodox din Arad (Arhiepiscopia Aradului);
Mențiune – Grupul Psaltic al Colegiului Ortodox Mitropolitul Nicolae Colan din Cluj-Napoca (Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului).
SECȚIUNEA B. COMPOZIȚIE:
CATEGORIA I. LUCRĂRI PSALTICE
Premiul I – d-l Cătălin-Alin Cernătescu, cercetător științific grad III la Universitatea Națională de Muzică București;
Premiul al II-lea – pr. Virgil-Ioan Nanu, preot la Mănăstirea Stavropoleos din București;
Premiul al III-lea – diac. Gabriel-Nicușor Bercaru, protopsalt la Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.
CATEGORIA A II-A. LUCRĂRI RELIGIOASE ARMONICE/POLIFONICE
Premiul I – d-l Alexandru Semeniuc, student la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași;
Premiul al II-lea – d-l Robert-Dumitru Burcă, student la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași;
Premiul al III-lea – d-l Mihnea Dușcă, student la Universitatea Națională de Muzică București.
Compozitorii și grupurile psaltice concurente au primit diploma concursului, cărți cu tematică specifică Anului comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti și premii în bani; grupurile psaltice invitate și prof. Achilleas Chaldaiakis au primit medalia și diploma Anului comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti. În timpul festivității de premiere, spectatorii și telespectatorii au avut ocazia să asculte un fragment din lucrarea câștigătoare la Categoria I. Lucrări psaltice, interpretarea aparținându-i domnului Dan Spătariu, protopsalt al Mănăstirii Antim și absolvent al Universității Naționale de Muzică din București.
În continuare, sunt prezentate lucrările câștigătoare în cadrul Secțiunii B. Compoziție a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul!, ediția a XV-a, 2023.
CATEGORIA I
CATEGORIA A II-A